Друк

Держпродспоживслужба інформує!

.

На сьогоднішній день продовольчий ринок України перенасичений неякісними, небезпечними, фальсифікованими товарами, тому виникає необхідність встановлення механізму контролю, попередження та запобігання правопорушенням і негайного прийняття рішень про тимчасове припинення виробництва або обігу харчових продуктів та кормів, якщо таке виробництво становить загрозу для життя людини та тварини.

Значну небезпеку для економіки держави також становлять спалахи інфекційних захворювань тварин, зокрема африканської чуми свиней, сказу та загрози виникнення заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби, внаслідок яких економіка держави, суб'єкти господарювання та громадяни несуть значні збитки.
Враховуючи зазначене, Верховною Радою України 18 травня 2017 року № 2042- VIII було прийнято закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я і благополуччя тварин» який набирає чинності з 4 квітня 2018р. від 18.05.2017р. Закон визначає правові та організаційні засади державного контролю, що здійснюється з метою перевірки дотримання операторами ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров'я та благополуччя тварин, а також законодавства про побічні продукти тваринного походження під час ввезення (пересилання) таких побічних продуктів на митну територію України.
Згідно вищевказаного Закону статті 17. п.1. основний принцип державного контролю це пріоритетність безпеки у питаннях життя і здоров'я людини перед будь-якими іншими інтересами та цілями у сфері господарської діяльності.
Відповідно до статті 18. п. 3 і п.10 всі заходи державного контролю (щодо юридичних та фізичних осіб – підприємців які виготовляють, зберігають чи реалізують продукти харчування або проводять розведення чи утримання тварин) інспекторами Держпродспоживслужби будуть проводитись без попередження і за допомогою засобів аудіо - та відеотехніки.
Згідно статті 65 винні особи можуть нести відповідальність за порушення цього Закону, законодавства про харчові продукти та корми в вигляді накладення штрафу в залежності від правопорушення від трьох до п'ятдесяти мінімальних заробітних плат (11169 – 186150 грн), а також можливе тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів та/або кормів на 10 робочих днів, якщо таке виробництво та/або обіг становлять загрозу для життя та/або здоров'я людини та/або тварини.
У випадку не усунення оператором ринку порушення законодавства про харчові продукти та/або корми в вказаний термін в судовому порядку призупиняється виробництво чи обіг на не визначений термін.
Також до відома фізичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які проводять забій тварин - з 04.04.2018р вступають в силу зміни в Закон України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" згідно статті 34: «Забороняється здійснювати забій свійських копитних тварин, диких ссавців, вирощених на фермі, відмінних від зайцеподібних, а також забій свійської птиці та кролів не на бійні, що має експлуатаційний дозвіл. Ця норма не стосується забою зазначених тварин в обсязі, що не перевищує трьох голів свійських парнокопитних тварин або інших копитних тварин на тиждень, за умови проведення передзабійного та післязабійного огляду державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром у порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та у сфері ветеринарної медицини, а також п'яти голів свійської птиці, кролів на день».
Прийняття Закону дозволить підвищити впевненість споживачів у безпечності харчових продуктів та достовірності інформації про них, підвищити рівень захисту їх здоров'я та інтересів, зменшити витрати підприємств на здійснення процедур, що пов'язані із проведенням офіційного контролю, покращити умови ведення господарської діяльності на усіх стадіях виробництва, покращити умови для здійснення експортно-імпортних операцій з харчовими продуктами, тваринами, кормами.

Начальник Новоград – Волинського
районного управління головного
управління Держпродспоживслужби
в Житомирській області О.С.Коваль