Друк

Чарівний світ театру

.

Міжнародний день театру був встановлений у 1961 році IX конгресом Міжнародного інституту театру. Це не просто професійне свято митців сцени, це свято мільйонів глядачів, яке відзначають 27 березня.

У читальному залі Новоград-Волинської районної бібліотеки ім. Лесі Українки оформлено книжкову виставку «Театр – шлях до світла». На виставці представлено книги про драматичний, оперний та балетний театри. Читачі бібліотеки також можуть ознайомитись з книгами про видатних діячів українського театру. Наша бібліотека вже досить довгий час передплачує журнал «Українська культура» та газету «Культура і життя», в яких дуже часто розміщено статті про театр.
Театральне мистецтво України бере початок з глибокої давнини, коли воно проявлялося в народних іграх, танцях, піснях та обрядах. Так, з 11 століття відомі театральні вистави скоморохів. В епоху Київської Русі елементи театру були в церковних обрядах. Про це свідчать фрески Софійського собору в Києві.
Становлення українського театру пов'язане з іменами Івана Котляревського, Григорія Квітки-Основ'яненка, Михайла Старицького, Марка Кропивницького, Івана Карпенка-Карого, Марії Заньковецької, Соломії Крушельницької, Леся Курбаса, а також, з видатною родиною Тобілевичів, члени якої виступали під сценічними псевдонімами Івана Карпенка-Карого, Миколи Садовського і Панаса Саксаганського.
Слід звернути увагу на краєзнавчу книгу Чиркова О. С. «Житомирський театр: учора й сьогодні», що розповідає про перший стаціонарний театр в Житомирі, заснований у 1803 році. У книзі коментуються окремі сторінки історії театру, творчі здобутки і втрати, щасливі і трагічні миттєвості його життя. Досить цікава книга «Голос Березолівця та його Відлуння» – це спогади Савченка Миколи Васильовича, актора Курбасівського театру «Березіль». Автор згадує свою службу в Житомирському обласному музично-драматичному театрі.

За роки незалежності в Україні з'явилося багато нових театрів, зріс інтерес до народного та вуличного театру. Українське драматичне мистецтво дедалі активніше інтегрується в європейський культурний простір.

Матеріал підготувала завідувач
відділу обслуговування користувачів
районної бібліотеки ім. Лесі Українки
Олена Боровська