Друк

Спадщина Володимира Вернадського

.

Володимир Іванович Вернадський – постать воістину унікальна в історії вітчизняної та світової науки і культури, український вчений-енциклопедист, організатор і перший президент Української Академії наук, почесний академік ряду зарубіжних академій.

Творець науки біогеохімії, засновник вітчизняної школи геохіміків, основоположник учення про біосферу та ноосферу, історик науки, філософ, натураліст, голова комісії Міністерства освіти та мистецтв уряду Української держави за часів гетьмана Скоропадського. Свої наукові праці присвятив дослідженням хімічного складу земної кори, атмосфери, гідросфери, міграції хімічних елементів у земній корі, ролі і значення радіоактивних елементів в її еволюції. В Україні ім'я великого вченого не забуте. Володимир Вернадський любив називати себе українцем. Товаришував з А. Кримським, М. Драгомановим та І. Франком.
У 1880 році написав свій перший вірш про Україну:
Україно, рідна моя сторона,
Століття ти вже гинеш ...
Але борешся, б'єшся, бідолаха, одна
І в цій боротьбі знемагає ...

Засновник Національної бібліотеки Української держави в Києві (нині — Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського), його ім'ям названо полярну станцію в Антарктиді. Починаючи з 1973 року НАН України встановлена також премія імені В. І. Вернадського, а з 2003 р. — Золота медаль імені В. І. Вернадського Національної академії наук України. У 1973 році його іменем названо бульвар у Києві, де у 1981 році йому споруджено величний пам'ятник.
В Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено тематичну поличку «Скарбниця мудрості Володимира Вернадського», присвячену 155-річчю від дня народження В. І. Вернадського, на якій представлена література про життя та науковий шлях вченого, його наукові праці. Біля полички проведено експрес-інформіну «Спадщина Володимира Вернадського».
Ідуть роки, але інтерес до творчості В. І. Вернадського не слабшає. З часом відкриваються нові невідомі факти, і це неминуче викликає нове прочитання і переосмислення фундаментальних ідей вченого.
Володимир Вернадський належав до тих патріотів України, які передбачали щасливе завтра свого народу, який обов'язково посяде гідне місце і в Європі, і у світі.

Матеріал підготувала
бібліотекар читального залу
Віталіна Артеменко