Друк

«ДОСТУПНІ ЛІКИ»

.

З 1 квітня 2017 року в Україні стартувала урядова програма «Доступні ліки». Це програма забезпечення кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість його життя, зможуть запобігти виникненню ускладнень та передчасної смертності.

Дана програма надає можливість кожному українцю отримати безкоштовно або з незначною доплатою ліки за трьома категоріями:
1) Серцево-судинні захворювання;
2) Бронхіальна астма;
3) Цукровий діабет II типу.
Наказом МОЗ України №856 від 26.07.2017 року реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню було розширено. На даний час в реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню входить 21 міжнародна непатентована назва (діюча речовина) та включає 199 лікарських препаратів різних виробників в т. ч. іноземних проти 157 раніше, серед яких 30 препаратів безкоштовно.
Для отримання ліків пацієнту необхідно звернутися до свого дільничного лікаря за місцем проживання. Лікар виписує пацієнту рецепт на лікарський засіб вказуючи міжнародну непатентовану назву (діючу речовину). Без рецепта ліки отримати неможливо. На кожний препарат виписується окремий рецепт. Термін дії рецепта 1 місяць. Отримати ліки пацієнт може в аптечному закладі, що бере участь в урядовій програмі. Участь аптечного закладу в програмі відмічається відповідною наліпкою на дверях закладу.
На даний час КЗ «ЦПМСД Новоград-Волинського району» уклав договір з КП «Новоград-Волинська центральна міськрайонна аптека №217", яка знаходиться за адресою: м. Новоград-Волинський вул. Шевченка 29. Даний аптечний заклад має розгалужену мережу аптечних закладів в Новоград-Волинському районі, що сприяє отриманню ліків за місцем проживання пацієнта.
На лікарських дільницях де відсутні лікарі пацієнти можуть звертатися для отримання рецептів на ліки або в суміжну амбулаторію загальної практики або в кабінет №521 в поліклініці ТМО, де приймає черговий лікар.
Для реалізації урядової програми урядом України на Житомирську область було виділено 16 004 200. 00 грн., в тому числі на Новоград-Волинський район до кінця 2017 року – 653 389. 00 грн. Для покращення реалізації урядової програми 13 липня 2017 року були внесені зміни до Державного бюджету України на 2017 рік, що передбачають збільшення фінансування програми «Доступні ліки» на 200 млн. грн. З 01.09.2017 року на реалізацію урядової програми були виділені додаткові кошти в сумі 200 тис. грн.. Загальна сума коштів склала 853 389.00 грн.
Станом на 29.12.2017 року в Новоград-Волинському районі скористались послугами даної урядової програми 12700 пацієнтів, кількість виписаних рецептів склала – 21651, кількість отоварених рецептів – 18101.
З початку дії урядової програми в Новоград-Волинському районі реалізовано ліків на суму 596 220. 00 грн.
Враховуючи розширення фінансування у наступному році до 1млрд. грн., МОЗ України планує додати до урядової програми «Доступні ліки» для забезпечення хворих по 3 нових нозологій 9 МНН: для лікування виразки і хронічних гастроентерологічних патологій, депресивних станів та анемії вагітних у першому триместрі. За попередніми підрахунками спеціалістів, включення цих захворювань обійдеться бюджету близько 300 млн грн.
Також у проекті постанови передбачено додати ще по одній діючій речовині для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями та діабетом ІІ типу – "Лозартан" і "Глібенкламід".
Адміністрація КЗ «ЦПМСД Новоград-Волинського району» закликає жителів району, які знаходяться на диспансерному обліку з приводу гіпертонічної хвороби, бронхіальної астми, цукрового діабету II типу якомога раніше звернутися до свого сімейного лікаря з метою отримання медикаментів, адже своєчасне лікування хвороб перешкоджає виникненню загрозливих ускладнень у вигляді інфаркту, інсульту та інших небезпечних для життя станів.


Заступник головного лікаря
КЗ «ЦПМСД Новоград-Волинського району» Приходько О.М.