Друк

Про впровадження моделі комплексної реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю

.

З метою впровадження в Україні кращого світового досвіду у сфері надання послуг з реабілітації (абілітації) Мінсоцполітики наказом від 09.08.2016 р.№855 затверджено Типове положення про центри комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю, яке зареєстровано у Міністерстві юстиції України 01.09.2016 за №1209/29339

Таким чином, зазначений нормативно-правовий акт є підставою для практичного запровадження моделі комплексної реабілітації (абілітації) осіб з інвалідністю та/або дітей з інвалідністю та/або дітей віком до двох років (включно), які належать до групи ризику, щодо отримання інвалідності, зокрема на базі діючих державних реабілітаційних установ, підпорядкованих Мінсоцполітики, а також комунальних реабілітаційних установ(на рівні області, району, міста, об'єднаної територіальної громади).
У зв'язку з цим Мінсоцполітики нещодавно ініційовано деякі зміни, щодо подальшої діяльності реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю (державної форми власності) в частині впровадження та реалізації практики надання послуг з комплексної реабілітації, що полягають у перейменуванні нижченаведених установ та затвердженні нових положень.
На сьогодні установи мають такі найменування:
- Державна реабілітаційна установа «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Мрія» - замість Державного комплексу соціальної реабілітації дітей-інвалідів (м. Миколаїв);
- Державна реабілітаційна установа «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» - замість Волинського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів:
- Державна реабілітаційна установа «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Промінь» - замість Вінницького центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінь»;
- Державна реабілітаційна установа «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Галичина» - замість Львівського міжрегіонального центру соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів;
- Державна реабілітаційна установа «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» - замість Всеукраїнського центру професійної реабілітації інваліді (с. Лютіж);
- Державна реабілітаційна установа «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Донбас» - замість Донбаського міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів;
- Державна реабілітаційна установа «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Поділля» - замість Вінницького міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів «Поділля».
Відповідно до законодавства послуги з реабілітації (абілітації) надаються на безоплатній основі особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, дітям віком до двох років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, з усіх регіонів України.
Вирішення організаційних питань щодо направлення та зарахування до центрів комплексної реабілітації має здійснюватись згідно:
Порядку надання інвалідам, дітям-інвалідам і дітям віком до двох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, реабілітаційних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року № 80 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2013 року № 921).
наказу Міністерства соціальної політики України від 28.07.2016 року № 825 «Про затвердження форм документів для отримання особами з інвалідністю та дітьми віком до двох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, реабілітаційних (абілітаційних) послуг у реабілітаційних установах», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.07.2016 за №1121/29251.
Додаткову інформацію можна отримати в Управлінні праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської райдержадміністрації за адресою вул. Ушакова 4/5, м. Новоград-Волинський, або за телефоном 3-51-13.

Завідувач сектору обслуговування інвалідів та надання цільових допомог Т.А. Шульга