Друк

«Будівничий храму української незалежності»

.

На абонементі районної бібліотеки для дорослих імені Лесі Українки оформлено виставку-портрет «Будівничий храму української незалежності» (до 80-річчя від дня народження В'ячеслава Чорновола, політичного діяча, журналіста, дисидента).

24 грудня минає 80 років від дня народження В'ячеслава Максимовича Чорновола (1937-1999).
В історії українського суспільства є особистості, завдяки яким Україна стала незалежною. До таких людей належить В'ячеслав Чорновіл видатний син України, борець проти комуністичного режиму за незалежну, демократичну Вітчизну, полум'яний публіцист, один з лідерів руху «шістдесятників», правозахисник, багаторічний політв'язень радянської репресивної системи. В'ячеслав Чорновіл як людина, політик і державний діяч мав багато переваг і над лідерами опозицій. Він ніколи не переслідував жодної особистісної політичної чи кар'єрної мети, не мав гріхів користолюбства і грошолюбства. Був невибагливий у побуті. Хоч і перебував при владі, на відміну від інших високопосадовців, не надбав ні статків, ні маєтків. Ніхто ніколи не чув про його закордонні рахунки, яхти, палаци, дорогі автомобілі. Не лицемірив, не загравав з народом. Вірив щиро в те, що говорив, що писав, до чого закликав інших. Не належав до тих, хто воліє гнати людей на барикади, залишаючись у затишному бункері. Навпаки, завжди йшов попереду, ведучи за собою побратимів. На прикладі власного життя показував усім, як треба любити Україну, боротися за кращу її долю й перемагати.
На виставці, присвяченій В'ячеславу Максимовичу Чорноволу, представлені книги такі як: В'ячеслав Чорновіл «Твори в 10 томах, т. 3», «Пульс української незалежності», «Чорноволівські читання», Ярослава Дашкевича «Постаті», Левка Лук'яненка «Незнищенність», «Національна ідея і національна воля», «Вірую в Бога і в Україну», Миколи Плав'юка «Україна життя моє, в 2-х томах», Олега Штуль-Ждановича «Ціною крові». Оформлено папку з матеріалом про життя і політичну діяльність В. М. Чорновола під назвою «Невгамовний» у боротьбі за Україну», де зібраний матеріал з періодичних видань, які передплачує районна бібліотека.

Матеріал підготувала
бібліотекар абонементу
Марія Бака