Друк

«Чорнобиль не має минулого часу»

.

Щороку, 14 грудня, у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, Україна відзначає День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на АЕС.

Ця жахлива подія увійшла в історію людства як найбільша техногенна катастрофа XX століття, наслідками якої були скалічені долі та життя людей, сплюндрована природа, непридатні для проживання землі. На боротьбу з наслідками аварії стали люди різних спеціальностей: від пожежників, медиків до автомобілістів. Трагічні наслідки аварії щорічно підсумовуються кількістю жертв, зростанням захворювань, ускладненнями хвороб, втратою здоров'я, збільшенням смертності людей.
З нагоди Дня вшанування в Новоград-Волинській районній бібліотеці для дорослих імені Лесі Українки оформлено книжкову виставку «Нехай Чорнобиля біда остання буде на планеті!». Користувачі бібліотеки мають можливість ознайомитися з книгами та виданнями, які представлені на виставці: В. Губарець «Світ, який не повинен загинути», О. Гусєв «25 років віч-на-віч з Чорнобилем», М. Загреба «Пропусти Чорнобиль крізь серце», «Біль і тривоги Чорнобиля». В книгах йдеться про боротьбу ліквідаторів з атомним блоком, про перебіг подій, пов'язаних з діяльністю і закриттям аварійного ядерного об'єкту, вміщено багато світлин з життя людей до та після катастрофи, а також висвітлено наслідки, яких завдала катастрофа життю та здоров'ю кожного з ліквідаторів.
Житомирська область – один з найбільш постраждалих регіонів внаслідок вибуху. Саме над північними районами пронеслося чорнобильське лихо, яке завдало величезну екологічну шкоду території і майже виключило цей регіон з цивілізованого природокористування. Читачі бібліотеки можуть ознайомитися з книгами-пам'яті: «Чорнобильська трагедія. Житомирська область» та «Чорний біль Житомирщини», де зібрані матеріали про жителів Житомирщини, які брали участь у ліквідації наслідків аварії.
Автори художньої літератури також неодноразово висвітлюють тему Чорнобиля у своїх виданнях. У бібліотеці користувачам представлено книгу Володимира Яворівського «Марія з полином наприкінці століття», де розкривається трагедія Чорнобильської катастрофи через долю однієї з родин, що проживала в зоні дії ураження.
Люди! Не відводьте очей від Чорнобильської катастрофи, бо її жахливі промені просякли усе людство: кого радіацією, а кого – небувалим переляком. Вона ще довго сидітиме у кожному з нас і наших нащадків. Тому обов'язком усіх держав і народів має бути щоденний антирадіаційний захист нашої планети. Бо матінка-Земля у нас – одна!

Матеріал підготувала
бібліотекар читального залу
ЛіанаПарфьонова