Друк

Літературний календар, грудень 2017

.

На абонементі районної бібліотеки для дорослих імені Лесі Українки оформлено Літературний календар, присвячений 120-річчю від дня народження Андрія Головка, українського письменника «Чарівник слова Андрій Головко», 120-річчя від дня народження Бориса Тена, українського поета, перекладача «Зоряними стежками Бориса Тена», та до 295-річчя від дня народження Григорія Сковороди, просвітителя-гуманіста, філософа, поета, педагога «Прозорливе око віри та істини».

Є письменницькі імена, які вимовляємо з особливою шаною і повагою. Є назви творів, що їх знають мільйони. З-поміж таких імен чи не найперше згадуємо Андрія Васильовича Головка (1897-1972). В творах Андрія Головка зображується народне життя першої половини ХХ століття, яке було для письменника живою, бурхливою сучасністю. Йому випало пройти її гомінливими дорогами, бачити спалахи повстань робітників і селян проти царизму і поміщиків. Майбутній письменник був не лише свідком, а й учасником тих подій, і, отже, досвід особистий, поєднаний з досвідом трудящих мас, став тією школою, яка так цінна для формування митця.
На виставці, присвяченій А. В. Головку, представлені твори такі, як: «Твори в 3-х томах», «Твори в 2-х томах», «Пилипко», «Бур'ян», «Артем Гармаш», «Мати».

Ім'я Борис Тен з'явилось у нашій літературі 1923 року. Борис Тен (справжнє прізвище, ім'я, по батькові Хомичевський Микола Васильович) (1897-1983), видатний український поет-перекладач, мистецтвознавець, педагог, лауреат премії ім. М. Рильського, член спілки письменників України. З 1945 року постійно проживав у м. Житомирі, де помер і похований.
Творчий діапазон літературних, музичних та загальнокультурних інтересів Бориса Тена був надзвичайно широкий. Він захоплювався художніми перекладами з античних та сучасних мов, оперними лібрето та іншими музичними творами, був автором поезій, літературознавчих та мистецтвознавчих робіт. Своєю незмірною, багатогранною творчістю він виконав франківські заповіти щодо цілей і надбань української перекладної літератури. Борис Тен буде завжди прикладом творця, який вміщав в собі світи багатьох літератур, прикладом громадянина, який здатний пожертвувати всім задля того, щоб люди й народи відчували неосяжність і монолітність своєї долі.
На виставці, присвяченій Борису Тену, представлена книга «Жадань і задумів неспокій» з творчої спадщини відомого поета та інші літературні твори.

Життя і творчість видатного мислителя, оригінального письменника і талановитого педагога-просвітителя Григорія Сковороди (1722-1794), ввійшли безсмертною сторінкою в історію вітчизняної культури. Високо оцінюючи діяльність цього невсипущого трудівника на громадській ниві, Іван Франко писав: «Григорій Сковорода був цілком новим явищем в українській літературі з погляду освіти, широти поглядів і глибини думок». Життя і діяльність Сковороди, пристрасного демократа-просвітителя і патріота, гнівного викривача самодержавного гніту і життєлюбного оборонця щастя трудящої людини, можна без перебільшення вважати героїчним подвигом. У своїх кращих творах Сковорода проголошував ідеї демократизму, гуманізму, гарячу любов до рідного народу і ненависть до гнобителів; підтримуючи волелюбні прагнення поневолених мас, він палко вірив у світле майбутнє, в ім'я якого жив і творив.
На виставці, присвяченій Г. С. Сковороді, представлені книги такі, як: «Твори в 2-х томах», «Вірші, пісні, байки, діалоги, трактати, притчі, прозові переклади, листи», «Літературні твори», «Вибрані твори», «Сад пісень», «Байки харківські, афоризми».
Відвідавши районну бібліотеку, читачі можуть ознайомитись з матеріалами про життя і творчість письменників, опублікованих у книгах, та періодичних виданнях, які передплачує наша бібліотека.

Матеріал підготувала
бібліотекар абонементу
Марія Бака