Друк

«Скорботна свічка пам’яті святої»

.

Щорічно, в четверту суботу листопада, Україна відзначає одну з найтрагічніших та найскорботніших сторінок у своїй історії – День пам'яті жертв голодоморів. У цьому році 85-ті роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Голодомор, який був створений штучним шляхом – злочин більшовицького режиму, від якого загинули мільйони українців. У світовій історії є не так уже й багато аналогів, які за масштабом, жорстокістю, цинізмом методів здійснення і наслідками дорівнювали б українській трагедії.
20-ті роки більшовицька влада використала для зміцнення свого режиму, встановила жорстокий контроль за суспільством. Із початком формування тоталітарного режиму Сталіна українське питання набуло принципового значення. Зважаючи на переважно селянський склад українського населення, для боротьби з ним було обрано колективізацію, яка мала на меті поставити українське село під цілковитий контроль влади. Однак на цьому справа не завершилася голод став зброєю масового біологічного знищення українців, спричинив не лише демографічні втрати, але й морально-психологічні зміни у свідомості нації. Вилучення усіх їстівних запасів, введення режиму «чорних дощок», поширення інформації про голод, введення паспортного режиму та закону «про п'ять колосків» прямі докази штучного характеру голодомору та ознаки геноциду.
Перші оцінки кількості загиблих з'явилися ще у 1933 році. Вже тоді називались цифри і 7, і навіть 9 мільйонів загиблих від штучно організованого голоду. Оцінки сучасних дослідників щодо кількості убитих голодом в Україні також значно різняться – від 1,8 до 7 і навіть 10 мільйонів жертв. Жахом голодомору була надзвичайно велика смертність серед дітей. У багатьох районах України у вересні 1933 року за шкільні парти не сіли близько двох третин учнів.
Тема геноциду набула резонансу серед науковців лише останніми роками. А з прийняттям 28 листопада 2006 року Верховною Радою України Закону «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», який кваліфікує його як геноцид українського народу, увага науковців сконцентрована на з'ясуванні причин та наслідків цього страшного злочину.
Досить широкого резонансу набула ця проблема і серед світової громадськості. Низка країн підтримала Україну, визнавши на державному рівні голодомор геноцидом.
У читальному залі районної бібліотеки для дорослих імені Лесі Українки оформлено виставку-реквієм «Чорні крила Голодомору», присвячену Дню пам'яті жертв Голодоморів. Відвідувачі бібліотеки ознайомилися з матеріалами, які висвітлюють історію виникнення та наслідки геноциду, з книжками та журналами, присвяченими даній темі.
Пам'ять про ті часи вкарбувалася у свідомість людей назавжди, вона болем проймає серця українців, є насправді невмирущою і передаватиметься з покоління в покоління.

Матеріал підготувала
бібліотекар читального залу
Ліана Парфьонова