Друк

Інформація щодо можливості надання соціальних послуг через мережу інтернатних установ системи соціального захисту населення

.

Відповідно до наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 29 грудня 2001 року № 549 «Про затвердження типових положень про будинки - інтернати (пансіонати) для громадян похилого віку, інвалідів та дітей» до будинку-інтернату приймаються на державне утримання особи похилого віку, які досягли пенсійного віку, та інваліди першої і другої групи, старші за 18 років, які за станом здоров'я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, яким згідно з медичним висновком не протипоказане перебування у будинку-інтернаті та які не мають працездатних родичів, зобов'язаних їх утримувати за законом.

На позачергове влаштування до будинку-інтернату мають право ветерани війни та особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до І, ІІ, ІІІ категорій згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Переважне право на влаштування до будинку-інтернату мають ветерани згідно із Законом України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», члени сімей загиблих військовослужбовців.
За наявності вільних місць до будинку-інтернату можуть прийматися особи, які мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов'язані їх утримувати, за умови стовідсоткового відшкодування будинку-інтернату витрат на їх утримання.
Інвалідам і пенсіонерам, які проживають у будинку-інтернаті, пенсія виплачується відповідно до чинного законодавства - 25% від нарахованої пенсії.
Влаштування до будинку-інтернату здійснюється за путівкою Департаменту соціального захисту населення виданою на підставі:
- особистої заяви громадянина похилого віку чи інваліда про його прийняття до будинку-інтернату;
- паспорта (або іншого документа, що засвідчує особу),ідентифікаційний
код;
- медичної картки про стан здоров'я з висновком про необхідність стороннього догляду;
- довідки про розмір призначеної пенсії;
- довідки про склад сім'ї за встановленою формою;
- довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності та індивідуальна програма
реабілітації інваліда, що приймається до будинку-інтернату (за наявності групи інвалідності).
- довідки про наявність земельної ділянки та земельного та майнового паїв;
- довідки характеристики;
- довідки про наявність майна та житла;
- акта обстеження матеріально - побутових умов проживання;
- медичний висновок;
для недієздатної особи додатково:
- копія паспорта та ідентифікаційного кода опікуна;
- довідка про влаштування в будинок – інтернат форма №157-3;
- якщо інвалід (психічнохворий) визнаний недієздатним, то необхідно
рішення органу опіки та піклування про надання згоди на поміщення
особи до психоневрологічного закладу та копія рішення суду про
недієздатність та опікунство.

Начальник управління Л.А. Андрущенко