Друк

Понад Случчю мій Новоград-Волинський

.

Скільки років місту Новоград-Волинський насправді, не знає ніхто.

Вважається, що в цьому році виповнюється 760, але це відлік часу з 1257 року, коли Звягель (таку назву мав Новоград-Волинський раніше) ущент спалив за непокору Данило Галицький. Але, скоріш за все, на той момент Звягель вже був великим та сильним містом.
Місто перейменували на Новоград-Волинський у 1795 році, під час адміністративної реформи Катерини ІІ і призначили центром Волинської губернії. Після її смерті новий російський цар Павло, керуючись власними міркуваннями, переніс губернський центр в місто Житомир, а Звягель отримав статус лише повітового міста.
До 760-річчя першої літописної згадки про місто Новоград-Волинський в читальному залі районної бібліотеки імені Лесі Українки оформлено краєзнавчу виставку «Понад Случчю мій Новоград-Волинський», яка вміщує матеріали про історію міста від сивої давнини до сьогодення. В основному це праці відомих краєзнавців М. Костриці, Л. Наумець, Ж. Василенко,
Л. Когана. На виставці представлені тематичні папки «Легенди походження назв міст, сіл та вулиць Новограда-Волинського і району», «Міста Житомирщини: історія і сьогодення», «Звягель древній і вічно молодий: історія Новоград-Волинського краю» та «Рідне місто моє», які вміщують статті з періодичних видань, що багато років збираються працівниками нашої бібліотеки.

Матеріал підготувала головний бібліотекар районної бібліотеки
імені Лесі Українки Олена Дяченко