Друк

Літературний календар на серпень 2017

.

На абонементі районної бібліотеки для дорослих імені Лесі Українки оформлено Літературний календар: «Невтомний трудівник на літературній ниві», присвячений 115-річчю від дня народження Олеся Донченка, українського поета, прозаїка, казкаря; та «Овіяне романтикою слово» до 115-річчя від дня народження Юрія Яновського, українського поета та романіста, військового журналіста, ветерана Армії УНР.

Минуло багато років як Олесь Васильович Донченко (1902-1954) пішов із життя, а його твори завойовують серця нових читацьких поколінь. Хто дружить з ними, тому вони допомагають відкривати навколишню дійсність, обирати життєві дороги, пізнати добро й красу, гартувати мужність і непримиренність до зла.
Українська література для дітей та юнацтва пройшла новий значний етап розвитку, з'явилися нові твори, нові автори, які, певно ж, у свій час зачитувались Донченком. Художня скарбниця наша помітно збагатилась. Але не тьмяніє в ній і внесок Олеся Васильовича, а самий творчий досвід не губиться на ньому вчаться, його завойовують, розширюють і поглиблюють нові покоління майстрів літератури.
На виставці, присвяченій О. В. Донченку, представлені книги такі, як: «Зібрання творів в 6-и томах», «Школа над морем», «Вибрані твори», «Українська дитяча література. Антологія».

Юрій Іванович Яновський (1902-1954) романтик за світовідчуттям і стилем. Його приваблювали яскраві характери, небуденні екстремальні ситуації, у яких найвиразніше розкривалися глибинні людські риси. Письменник постає в уяві читача як невтомний шукач нових форм відтворення дійсності, як людина високих душевних поривань, сумлінний трудівник, привітний і чуйний, завжди усміхнений до людини, винятково скромний і простий. Він належав до того покоління митців, яке зростало разом із своєю молодою країною, набиралося сили й мужніло, щоб помножити здобутки молодої української літератури.
На виставці, присвяченій Ю. І. Яновському, представлені книги такі, як: «Зібрання творів в 5-и томах», «Майстер корабля», «Вершники», «Оповідання», «Київська соната», «Земля батьків».
Читачі районної бібліотеки можуть ознайомитись з матеріалами про життя і творчість письменників, опублікованих у книгах, та періодичних виданнях, які передплачує наша бібліотека.

Матеріал підготувала
бібліотекар абонементу
Марія Бака