Друк

За співпрацею майбутнє

.

За офіційною інформацією Укргідрометцентру, цьогорічне літо було дещо теплішим за середньобагаторічні показники. Тому на протязі липня склалась напружена водогосподарська та гідрометеорологічна ситуація в басейні річки Случ, в тому числі й у Чижівському ставі в межах села Чижівка нашого району.

Через недостатність опадів водність р.Случ у межах Чижівського ставу продовжує знижуватись. Помітивши цю проблему, місцеве населення проявило неабияке занепокоєння. Переклавши всю провину на міні гідроелектростанцію (МГЕС ), яка розташована на р.Случ у селі Чижівка. Люди скаржаться, ніби то саме діяльність даного об'єкта й спричинила замілення річки та помітне зниження рівня води в Чижівському ставі.
Аби розібратися з проблемою та не допустити конфліктної ситуації, очільник району Володимир Михнюк взяв це питання під особистий контроль. Днями голова райдержадміністрації зустрівся з представниками ТОВ «Гідроенергоінвест» - технічним директором Сергієм Наконечним та начальником відділу техногенно-екологічної безпеки Євгеном Сенча. В ході робочої зустрічі присутні, серед яких – заступник голови райдержадміністрації Андрій Подік, заступник голови районної ради Зінаїда Ляхович та голова Чижівської ОТГ Аркадій Ратушнюк, детально обговорили питання гідрологічної ситуації в басейні р.Случ. Представники ТОВ «Гідроенергоінвест» розповіли про методи та особливості роботи Чижівської МГЕС. З їх слів стало відомо, що гідроелектростанція працює у відповідності до Правил експлуатації водогосподарської системи, затверджених Державним агентством водних ресурсів України, відповідно до яких має забезпечувати екологічні витрати 2,39 м.куб/сек. Але розрахунок цих санітарних витрат був зроблений по середньобагаторічному значенню «водності» р.Случ, і в разі погіршення гідрологічного режиму річки Случ та відсутності опадів, може спричинити пониження верхнього бар'єру Чижівського ставу. Що й сталося. Тож ТОВ «Гідроенергоінвест» звернулось до Житомирського обласного управління водних ресурсів з метою тимчасового зменшення екологічних витрат з Чижівського ставу до 1,5 м.куб/сек. Це дозволить стабілізувати ситуацію та уникнути замілення річки нижче за течією від МГЕС.
Розуміючи всю важливість даного питання та задля збереження життєдіяльності Случі, керівництво МГЕС пообіцяло зробити все можливе задля урегулювання ситуації. «Визнаємо, що інколи, задля забезпечення нормального функціонування МГЕС, ми не робили своєчасний санітарний скид води. Але розуміючи всю серйозність даного питання, готові йти наперекір інтересам гідроелектростанції та при недостатній кількості водних ресурсів, просто зупинятимемо на деякий час турбіну ГЕС. Але річка попри все буде збережена. Ми приймемо всі необхідні заходи аби запобігти заміленню Случі вниз по течії», - пообіцяв Сергій Наконечний. Тож домовленості було досягнуто.
Екскурсія Чижівською МГЕС продовжила робочу зустріч. Відраза після засідання технічний директор ТОВ «Гідроенергоінвест» Сергій Наконечний запросив усіх присутніх відвідати об'єкт та ознайомитися зі станом справ безпосередньо на місці. Варто зазначити, що дана гідроелектростанція працює згідно усіх норм та правил. Керівництво ТОВ «Гідроенергоінвест» завжди готове до співпраці та конструктивного вирішення посталих проблем. А це значить, що з часом усі проблемні питання буде вирішено. Лише у співпраці можна досягти злагоди, що конче необхідно. Адже Чижівська ГЕС є вагомою складовою сектору альтернативної енергетики України, яка робить свій внесок в енергонезалежність нашої держави.

Відділ організаційно-інформаційної роботи РДА