Друк

«Феодосійська картинна галерея імені І. К. Айвазовського»

.

Феодосійська картинна галерея – один з найстаріших художніх музеїв Криму.

Її експозиційні зали розміщені в будинку, де пройшли життя і творчість видатного російського мариніста І. К. Айвазовського (1817-1900 рр). Цей будинок споруджено в 1845 році за проектом самого Айвазовського. При житті художника галерея була відома далеко за межами Криму, вона стала своєрідним культурним центром Феодосії.
Творчий шлях Айвазовського охоплює понад шість десятиріч, за які він створив близько шести тисяч творів. У становленні таланту художника важливу роль відіграли роки, що він провів за кордоном. Знайомство з шедеврами світового мистецтва в музеях Європи збагатило його, а чудова природа Італії надихнула на створення багатьох чудових картин. У цих роботах можна побачити, що вже замолоду Айвазовський виявляв чуття кольору, композиції, намагався наповнити свої твори світлом.
Більшість творів художника пов'язані з морем: він пише морські пейзажі, напнуті вітром вітрила кораблів, величну блакить неба. Філософською глибиною позначені картини «Схід сонця у Феодосії», «Перший поїзд у Феодосію». Стародавнє місто з його багатою історією було для Айвазовського джерелом справжнього натхнення. Одне з найкращих творінь майстра – «Серед хвиль». Ця робота – справжня перлина зібрання галереї. В ній художник чудово передав пластичну красу бурхливих хвиль, створив героїчний і водночас проникливо-ліричний образ моря. У 1850 році Айвазовський пише свою саму відому картину «Дев'ятий вал».
У творчості художника значне місце посідає графіка. В зібранні Феодосійської галереї налічується понад 270 графічних аркушів майстра. У передвоєнні та повоєнні роки при картинній галереї виросла й зміцніла група художників, імена яких посіли гідне місце серед видатних живописців. До їх числа належить заслужений художник України П. Столяренко.
В читальному залі районної бібліотеки для дорослих для читачів презентовано книгу «Феодосійська картинна галерея», в якій крім робіт І. К. Айвазовського експонуються твори М. Латрі, Л. Лагоріо, К. Богаєвського, А. Феслера та інших відомих майстрів.

Матеріал підготувала
бібліотекар читального залу
Осипчук Г. П.