Друк

Літературний календар, липень, 2017 рік

.

На абонементі районної бібліотеки для дорослих імені Лесі Українки оформлено Літературний календар, присвячений 80-річчю від дня народження Валентина Грабовського, українського поета, перекладача, мистецтвознавця, журналіста «Я стільки хочу людям розказати...», та до 215-річчя з дня народження Олександра Дюма (батька), французького письменника, драматурга і журналіста.

Житомир − місто імен неперевершених діячів української культури. Серед них не менш відомим і талановитим був і назавжди залишиться поет, журналіст, мистецтвознавець Валентин Болеславович Грабовський (1937-2007), якого земляки називають співцем Поліського краю, поліським Орфеєм. У поезії він був пошуковцем, а в пошуку історичним та мистецьким поетом. Великими порціями поет віддавав людям свою доброту і тепло душі, свої уміння і талант. Діапазон його художнього мислення тісно ув'язувався із топонімікою та історією Полісся, де важливими для нього були не тільки вікопомні події, значні і славні імена, а й дерево, травинка, квітка, джерело у лісовому затінку. Посіяне ним добре і вічне залишиться не лише як пам'ять про поета, а й як те духовне світло, що й надалі служитиме людям.
На виставці, присвяченій Грабовському В. Б., представлені такі книги: «Передчуття», «Над Тетеревом», «Грім-дерево», «Поезії», «Квітка на камені», «Лісові цимбали», «Наснилась матері вишня», «Загадки Житомирських картин», «Творення легенди».
Перу французького романіста Олександру Дюма (батьку) (1802-1870) належать 272 авантюрно-історичних романів, розповідей і п'єс. Його пригодницькі романи зробили його одним з найбільш читаних французьких авторів у світі. Також він був драматургом і журналістом. Великий французький письменник Віктор Гюго сказав про свого знаменитого сучасника: «У наше століття ніхто не користувався такою популярністю, як Олександр Дюма. Його успіх − більш ніж успіх, − це тріумф. Його слава гримить подібно трубним звукам фанфар. Олександр Дюма не тільки ім'я французьке, а й європейське; більш того − це ім'я світове». У цьому судженні немає нічого перебільшеного, нещирого, недостовірного. Мало є імен більш відомих світу, ніж ім'я Дюма-батька. Його книги читали, і продовжують читати по всіх країнах світу.
На виставці, присвяченій Олександру Дюма, представлені книги такі, як: «Зібрання творів в 12-ти томах», окремі твори: «Женская война», «Предводитель волков», «Шевалье Д'Арманталь», «Ожерелье королевы», «Три мушкетера», «Сальвандир. Сальтеадор», «Жозеф Бальзамо у 2-х томах», «Сорок п'ять», «Эмма. Лионна», «Кавалер красного замка», «Учитель фехтования». «Черный тюльпан», «Виконт де Бражелон», «Изабелла Баварская» та інші.
Читачі районної бібліотеки можуть ознайомитись з матеріалами про життя і творчість письменників, опублікованих у книгах, та періодичних виданнях, які передплачує наша бібліотека.

Матеріал підготувала
бібліотекар абонементу
Марія Бака