Друк

Бібліографічний огляд «Конституція України – перепустка у світ гідного життя»

.

Бібліографічний огляд було проведено в читальному залі районної бібліотеки для дорослих до Дня Конституції України, який відзначається 28 червня.

В цей день на 5 сесії Верховної Ради України 1996 року було прийнято Головний Закон країни – першу Конституцію незалежної української держави. Парламентарії врахували зауваження Президента, а також підтримали всі спірні статті проекту – про державні символи України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні.
Прийняття Конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав громадян, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені та закріпило право України вважатися незалежною суверенною державою.
В ході бібліографічного огляду було представлено Конституцію України, яка складається з Преамбули та 14-ти розділів: Загальні засади, вибори, права свободи та обов'язки людини і громадянина, Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Правосуддя, територіальний устрій України та інші. У Преамбулі підкреслюється, що Верховна Рада України ухвалює цю Конституцію – Основний Закон України від імені українського народу – громадян України всіх національностей.
Представлено також книги про історію української Конституції, як приймалась Конституція України, про історію держави і права.
Зацікавила читачів і газетна стаття про творця першої Конституції України Пилипа Орлика, надрукована в газеті «Сільські вісті» та стаття про історію Конституцій «Основний закон: 300 років історії» – в газеті «Пенсійний кур'єр».

Матеріал підготувала
бібліотекар районної бібліотеки
для дорослих Марія Матвійчук