Друк

«Грудневі вечорниці, дівочі таємниці» у Яруні

.

З давніх-давен напередодні різдвяних свят дівчата, сподіваючись на щасливе заміжжя, полюбляли ворожити на долю.

18 грудня у районному Будинку культури зібралась молодь, щоб поворожити на Дівочу Долю.
Господиня вечора (Аліна Гурман) запросила до своєї світлиці дівчат та парубків, аби ворожінням, гумором, піснями та танцями закликати Долю на свято:
Доленько-Ясна,
Богине прекрасна,
іди до нас вечеряти,
нашу кашу куштувати:
медом наповнену,
піснями задобрену.
Вогнем розсмішену,
Чарами потішену...

За народною традицією, в цей день дівчата приймали в свій гурт юних дівчат, які присягались творити та славити рідні свята, традиції, та бути вірними подружками, примножувати собою красу та честь громади дівочої.
До гурту «прийняли» Оксанку Осипчук та Тетянку Козир, які порадували всіх присутніх також і гарною піснею.
Дівчата випікали сирні балабушки та медову кашу, годували нею парубків та гостей свята. Під час дійства було відтворено багато народних ворожінь, які перепліталися концертними номерами (за участю колективів художньої самодіяльності РБК та Діани Кочук).
Завершилися вечорниці спільною піснею, щоб Доленці було привільно. Дівчата запросили усіх пригоститися цукерками і печивом.

А на день Святого Миколая, 19 грудня, фрагмент народного свята Дівочої Долі, був відтворений учасниками дитячого фольклорно колективу «Райце» в Ярунській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Директор РБК
О. В. Осипчук 

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
https://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/63-novini/novini-rajonu/7043-grudnevi-vechornitsi-divochi-taemnitsi-u-yaruni#sigProGalleria87434d5c4e
joomlamodniyportal.ru