Друк

Виставка-вшанування «Позначені Чорнобилем»

.

Тематична виставка була оформлена в читальному залі районної бібліотеки для дорослих до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Цю сумну дату в українській історії ми відзначаємо 14 грудня.
Будівництво ЧАЕС почалося у січні 1970 року. А 26 квітня 1986 року на ЧАЕС сталася найбільша в історії атомної енергії аварія, яка знищила 4-й блок АЕС, і радіоактивні елементи йоду, стронцію і цезію поширилися на північну частину України, Білорусію, Прибалтику, Польщу, Швецію, Фінляндію й інші країни. Ще й досі ми не можемо сповна оцінити і осмислити наслідки фатального вибуху. Чорнобиль для нас – це 3,3 млн. чоловік, серед яких понад 1 млн. дітей, постраждалих від катастрофи та її наслідків. Це понад 54 тис. кв. км. території, що зазнала прямого радіаційного ураження. Це 160 тисяч людей із 129 населених пунктів, яким довелося залишити рідні домівки і переїхати в інші місця. Більше 350 тисяч людей брали безпосередньо участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, серед них більше 20 тисяч працівників військ цивільної оборони та 6217 вогнеборців, більше тисячі з яких вже немає серед нас. Героїзм пожежних, як і пам'ять про загиблих воїнів, вражених смертельними променями й пов'язаними з ними хворобами, залишаться в історичній пам'яті прийдешніх поколінь.
14 грудня виповнюється 30 років від моменту здачі в експлуатацію об'єкту «Укриття» саркофагу, котрий забезпечує зберігання радіоактивних відходів на аварійному реакторі. Завершення його будівництва в кінці 1986 року увінчало перший етап відновлення ЧАЕС, після чого знов запустили 1-й так 2-й реактори. Ціле покоління вже виросло з тієї пори. Сьогодні ми зі страхом згадуємо ті дні, що стали символом трагедії, мужності і самовідданості.
Нині ми низько схиляємо голови перед усіма, хто пішов тоді у ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті, хто виконав свій найвищий синівський обов'язок перед рідною землею і перед народом – зупив розповсюдження катастрофи, зупинив її переростання у глобальний винищувальний смерч для всієї України, інших народів – сусідніх і не сусідніх. Ми всі, яку живуть нині, їм безмежно вдячні.
Книги про катастрофу на ЧАЕС та папки з друкованими матеріалами з періодичних видань «Обпечений цвіт Чорнобиля» про ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС – наших земляків, представлені на виставці, допоможуть читачам вдячним нащадкам повернутися обличчям до весни 1986 року і схилити голови перед тими, хто усвідомлено й мовчки віддав за нас своє життя у ядерному котлі.

Матеріал підготувала
бібліотекар читального залу
Марія Матвійчук 

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
https://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/63-novini/novini-rajonu/7021-vistavka-vshanuvannya-poznacheni-chornobilem#sigProGalleria049dcdf199
joomlamodniyportal.ru