Друк

Всеукраїнський тиждень права – 2016

.

Права людини в сучасному світі – це не просто актуальна тема, це проблема.

Людство, що пройшло крізь бійню двох світових воєн, безлічі кривавих локальних конфліктів і пережило жорстокі диктатури, дійшло висновку, що не може бути миру і злагоди на землі, не може бути організованого цивілізованого життя без поваги до людини, її прав, свобод і потреб. Про це в перші повоєнні роки і було заявлено в документі, сама назва якого свідчила про увагу, яку відтепер приділятимуть дотриманню прав людини світовою спільнотою - Загальній Декларації Прав Людини, 1948 року. А день її прийняття Генеральною асамблеєю ООН, 10 грудня, відзначається як День прав людини. З 2008 року його святкує і Україна. Тоді й відповідним Указом Президента було започатковане щорічне проведення Всеукраїнського тижня права.
У 2016 році Всеукраїнський тиждень права відзначається з 5 по 10 грудня. Метою його проведення є підвищення загального рівня правової культури, виховання у громадян поваги до закону і прав людини, вдосконалення правової освіти населення.
До Всеукраїнського тижня права Новоград-Волинська районна бібліотека імені Лесі Українки провела цикл заходів.
У читальному залі оформлено книжкову виставку «Закон-путівник по життю», на якій увазі відвідувачів представлено закони України, юридичні енциклопедії та книги з правознавства, журнали «Офіційний вісник України» та «Право України».
8 грудня 2016 року в рамках проведення Всеукраїнського тижня права з питань захисту прав і свобод людини спільно з Новоград-Волинським міськрайонним відділом державної виконавчої служби проведено День правової інформації, куди були запрошені сільські бібліотекарі району.
Відкрила захід директор районної бібліотеки для дорослих Лариса Дмитрівна Ковалевська. Вона розповіла про юридичну літературу, яка є у фонді бібліотеки, про періодичні видання з правової тематики, які вже багато років отримує бібліотека. Такі видання мають великий попит у користувачів.
Перед присутніми виступила Головний державний виконавець Новоград-Волинського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Олена Борисівна Кулик. Учасники заходу мали змогу почути інформацію про діяльність виконавчої служби, принципи надання адміністративних послуг в місті Новоград-Волинський та районі, розгляд заяв та клопотань сторін та інших учасників виконавчого провадження, отримали відповіді на типові питання, з якими звертаються громадяни до громадських приймалень з надання безоплатної первинної правової допомоги. Слід зазначити, що подібна співпраця вкотре доводить свою ефективність, адже відвідувачі нашої бібліотеки та сільські бібліотекарі району мають можливість поспілкуватися із спеціалістами з різних галузей та отримати компетентні відповіді з питань, що наразі є для них актуальними.
Цього ж дня проведено Годину правової освіти «Я і мої права», на яку запрошено учнів 10 класу ЗОШ №5 та читачів бібліотеки. Директор районної бібліотеки для дорослих Лариса Дмитрівна Ковалевська розповіла присутнім про історію бібліотеки та про мету проведення заходу.
Головний бібліотекар Олена Василівна Дяченко ознайомила присутніх з історією виникнення дати 10 грудня, розповіла про права дітей, визначені в Конвенції про права дитини, про Загальну Декларацію Прав Людини, озвучила деякі статті ІІ розділу Конституції України.
Бібліотекар кафедри юнацтва Галина Петрівна Осипчук провела огляд книжкової виставки та правовий брейн-ринг.
Велику зацікавленість у відвідувачів Години правової освіти викликала ділова гра «Обговори проступки», яку провела Олена Василівна Дяченко.
Перед присутніми виступив учитель історії та правознавства Валерій Володимирович Хомик, вказавши на необхідність вивчення законів для того, щоб орієнтуватися в правовому полі, а також подякував колективу бібліотеки за проведений захід.
Закони створюються не для юристів, а для всіх нас. Тому не потрібно боятися звертатися до них. Однак, потрібно пам'ятати, що поряд із нами живуть люди, котрі також мають права. Отож, реалізовуючи свої права, не потрібно порушувати при цьому права та інтереси інших. Досягти такого балансу можливо не тільки завдяки високій правовій свідомості, грамотності чи через страх перед відповідальністю, а перш за все тоді, коли ми у своїх діях будемо керуватися совістю, порядністю, людяністю, добрими намірами, чесністю, повагою до оточуючих.

Матеріал підготували
директор районної бібліотеки імені Лесі Українки
Лариса Ковалевська,
головний бібліотекар Олена Дяченко
та методист Альона Ющенко 

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
https://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/63-novini/novini-rajonu/7008-vseukrajinskij-tizhden-prava-2016#sigProGalleria3587c6b917
joomlamodniyportal.ru