Друк

Семінар-нарада бібліотечних працівників сільських бібліотек району з питань планування роботи на 2017 рік та звіт про проведену роботу за 2016 року

.

Бібліотеки з їхньою багатовіковою історією завжди були для пересічної людини уособленням храму мудрості, хранителями історичної пам'яті, гарантами її збереження.

Ряд факторів − політичних, економічних, соціальних − спричинив необхідність зміни звичного образу бібліотеки, її швидкої адаптації до перетворень у суспільстві. Змінюється основна функція бібліотеки − «від накопичення знань − до обслуговування користувачів». Повертається призабуте поняття «публічна бібліотека», яка сьогодні, відповідно до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», визначається як загальнодоступна установа. Проте публічна бібліотека не просто надає послуги всім верствам населення, вона є гарантом забезпечення рівного доступу до інформації. В центрі її уваги стоїть пересічна людина зі спеціальними і загальнокультурними потребами, певними життєвими інтересами. Змінюються ідеологія і концепція колишньої масової бібліотеки; в основі діяльності публічної бібліотеки покладено пріоритет загальнолюдських цінностей.
Сьогодні надзвичайно актуальними є питання:
- Чи повинні бібліотеки доводити свою значущість?
- Чи розуміє суспільство їхню роль у своєму поступі вперед?
- Чи відповідають вони потребам місцевого населення, вимогам сьогодення?
- Як у непростих сучасних умовах зробити діяльність публічних бібліотек ефективною?
Ці та інші питання були розглянуті на семінарі-нараді для сільських бібліотечних працівників, який відбувся 30 листопада у малій залі Будинку рад.
Відкрила семінар бібліотекарів району начальник відділу культури райдержадміністрації Бобровська Лілія Михайлівна.
Директор районної бібліотеки для дорослих імені Лесі Українки Ковалевська Лариса Дмитрівна підбила підсумки проведеної роботи бібліотек за 2016 рік та поставила основні завдання на 2017 рік. Після виступу директора начальник відділу культури Бобровська Л. М. вручила подяки таким сільським бібліотекарям району за багаторічну працю на бібліотечній ниві:
- Тарнавській М. К., бібліотекарю Майстрівської сільської бібліотеки за 50 років стажу;
- Повторейко В. Й., бібліотекарю Тупальської сільської бібліотеки за 50 років стажу;
- Давиденко А. С., бібліотекарю Гульської сільської бібліотеки за 35 років стажу;
- Костюк Н. М., бібліотекарю Анастасівської сільської бібліотеки за 30 років стажу;
- Літвінчук В. А., бібліотекарю Коритищанської сільської бібліотеки за 25 років стажу;
- Поліщук Р. П., бібліотекарю Брониківської сільської бібліотеки за 25 років стажу;
- Бойко В. Р.. бібліотекарю Гірківської сільської бібліотеки за 25 років стажу.
Запрошена на семінар голова профспілки міста і району Панасюк Ірина Іванівна довела до відома присутніх про кількість бібліотекарів району, які входять до профспілки та внесла пропозицію обрати голову профкомітету бібліотекарів району. Головний бібліотекар районної бібліотеки для дорослих Дяченко О. В. внесла пропозицію обрати головою профкомітету Жинську Л. В., всі присутні члени профспілки підтримали цю кандидатуру одноголосно.
Всім присутнім бібліотекарям надала консультацію методист Ніна Нюкало щодо пріоритетності планування роботи бібліотек на 2017 рік, основні заходи з популяризації української культури і духовності, патріотичного виховання. Окремо зупинилась на здачі статистичних звітів у письмовій формі та в ЕСМаР.
Головний бібліотекар Олена Дяченко проконсультувала бібліотекарів про те, які видатні письменники будуть святкувати свої ювілеї та які масові заходи можна проводити для популяризації їх творчості. Також оголосила про районні свята, які заплановані у районній бібліотеці імені Лесі Українки і запросила всіх бібліотекарів взяти активну участь у їх проведенні.
На даний час велику частину бібліотечної роботи займають масові заходи. Як проводити облік цих заходів та передавати щоквартальну інформації в районну бібліотеку пояснила методист Альона Ющенко та окремо зупинилась на впровадженні сучасних інформаційних технологій у покращенні роботи бібліотек.
Дуже важливим у роботі бібліотеки є популяризація краєзнавства. Саме про цю роботу розповіла бібліограф Людмила Жинська.
Сільські бібліотеки району проводять велику роботу з дітьми. Про основні напрямки цієї роботи довела до відома присутніх завідуюча районною бібліотекою для дітей Олена Броніславівна Данюк.
Основа будь-якої роботи бібліотеки є фонд, тому бібліотекар відділу комплектування і обробки літератури Марія Антонюк довела до відома, що бібліотечні фонди потрібно періодично перевіряти, вилучати зношену і дублетну літературу, правильно оформляти нові надходження документів до бібліотеки.
Запрошена на семінар бібліотекарів завідуюча методичним відділом Палацу дітей та молоді м. Новограда-Волинського Олена Євгеніївна Костюк провела тренінг «Крок до успішності». Всім присутнім дуже сподобалось виконувати завдання тренінгу, обговорювати професійні питання і висловлювати свою думку щодо покращення бібліотечної роботи.
Семінар пройшов в плідній, робочій обстановці. Всі заплановані питання були розглянуті та вирішені.

Матеріал підготувала
методист районної бібліотеки
імені Лесі Українки
Ніна Нюкало 

joomlamodniyportal.ru