Друк

3 грудня – Міжнародний день інвалідів

.

Міжнародний день інвалідів є щорічною подією.

Історія його виникнення починалася у 80-х роках минулого сторіччя, коли Організація Об'єднаних Націй оголосила 1983-1992 роки десятиліттям інвалідів. У цей період проводилися роботи з метою розробки заходів, направлених на поліпшення становища інвалідів і забезпечення їм рівних можливостей для подальшого життя в суспільстві. Створена програма дій була підписана 3 грудня 1992 року. Цей день Генеральна Асамблея проголосила Міжнародним днем інвалідів.
Проведення 3 грудня "Міжнародного дня інвалідів" спрямовано на посилення уваги суспільства до проблем інвалідів, захисту їх прав, благополуччя, переваг, які воно отримує від інвалідів в політичному, соціальному, економічному та культурному житті.Чисельність інвалідів нажаль зростає.
На сьогодні в районі проживають понад 3 тис. громадян які мають інвалідність різних груп та захворювань.
- діти-інваліди - 222 чол;
- інваліди І групи загального захворювання - 244 чол;
- інваліди ІІ групи загального захворювання - 815 чол;
- інваліди ІІІ групи загального захворювання - 747 чол;
- інваліди І групи ВВв - 47 чол;
- інваліди ІІ групи ВВв - 27 чол;
- інваліди ІІІ групи ВВв - 41 чол;
- інваліди, захворювання яких пов'язане з аварією на ЧАЕС – 117 чол.
- пенсіонери за віком , які мають інвалідність - 742
Протягом 2016 року інвалідам району видано 177 направлень на безкоштовне виготовлення протезно-ортопедичних виробів. Відповідно до медичних показників проводиться забезпечення інвалідів району засобами технічної реабілітації. Протягом 2016 року видано 29 путівки на оздоровлення в санаторіях ветеранам війни , інвалідам загального захворювання та 15 путівок учасникам АТО. Прийнято 81 заяву на санаторно-курортне лікування. Станом на 01.12.2016 року обліку для забезпечення санаторно-курортними путівками перебуває 361 особа. На протязі 2016 року влаштовано до інтернатних установ та Лебедівського стаціонарного відділення – 13 одиноких осіб району.
До Централізованого банку даних з проблем інвалідності внесено 256 справ інвалідів.
Зростання кількості дітей – інвалідів, інвалідів з дитинства й необхідність надання їм медичної, соціальної, психолого-педагогічної підтримки, призвело до більшої відповідальності керівництва району і рішенням Новоград-Волинської районної ради № 57 від 22 лютого 2011 року та відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» був створений Новоград-Волинський районний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів у смт.Городниця
Головне завдання центру - забезпечення права дітей-інвалідів на соціальну реабілітацію та адаптацію з метою їх наступної інтеграції в суспільство, розвиток та коригування порушень розвитку, навчання основним соціальним та побутовим навичкам, розвиток здібностей.
В центрі працює 7 спеціалістів педагогічного та медичного спрямування.
Спеціалістами Центру надається комплекс реабілітаційних заходів з врахуванням діагнозу дитини, її психофізичного розвитку, індивідуальних особливостей та можливостей, а також стану сім'ї в цілому, соціальних та економічних можливостей, відносин між членами сім'ї дитини-інваліда.
З метою надання фінансово-матеріальної підтримки інвалідам та одиноким непрацездатним громадян відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання одноразової матеріальної допомоги інвалідам та непрацюючим малозабезпеченим особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.11 № 158, станом на 01.10.2016р. до обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат направлено 9 заяв для виплати одноразової матеріальної допомоги.
Не залишається поза увагою звернення громадян з вадами здоров'я , до керівництва району. З місцевого бюджету інвалідам, які потребують оперативного втручання або довготривалого лікування надається матеріальна допомога.
В районі діє територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), яким обслуговується 2135 одиноких непрацездатних громадян та інвалідів.Силами соціальних працівників цій категорії громадян надаються різноманітні життєво-необхідні послуги, включаючи і побутові: допомога при оформленні документів для субсидій, привезення палива, доставка та придбання продуктів харчування, медикаментів, прибирання житла, прання.
Міськрайонною організацією Червоного Хреста надано грошова матеріальна допомога 14 інвалідам на суму -2800грн., продуктами харчування та одягом 68 інвалідам на суму – 11500грн., доставлено безкоштовних рецептів - 300шт.
Милосердя, чуйність, співчуття до слабших споконвіку були характерною рисою українського народу. Тому відзначення Міжнародного дня інвалідів – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов'язок перед інвалідами, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час. Інваліди – це не просто категорія людей. Це окремі життя. Окремі трагедії. Окремі людські надії на те, що все буде добре.
Міжнародний день інвалідів нагадує нам, що поруч живуть люди з обмеженими можливостями, які потребують особливої уваги і яким ми повинні допомогти відчути себе рівними серед здорових співгромадян.

Начальник УПСЗН Новоград-Волинської
райдержадміністрації
Л.А.Андрущенко