Друк

До уваги жителів міста та району!

.

У зв'язку з виникненням захворювання на африканську чуму свиней в с. Черниця Корецького районі, за 16 км до найближчого населеного пункту Новоград-Волинського району, що несе загрозу хвороби для свиногосподарства нашого району, державною ветеринарною службою спільно з поліцією і ДСНС за підтримки районної державної адміністрації проводяться заходи щодо недопущення розповсюдження захворювання.

А саме: встановлено ветеринарно-поліцейський пост на межі Корецького і Новоград-Волинського районів, на якому проводиться перевірка автотранспортних засобів для контролю перевезення живих свиней та м'ясних туш без необхідних супровідних документів. Нагадую, що африканська чума свиней – це високо заразна інфекційна хвороба, яка за дуже короткий термін знищує все поголів'я в господарстві.
Характерними для хвороби є наступні клінічні ознаки: раптова загибель тварин, за відсутності клінічного прояву; підвищення температури тіла до 40,5-42 0С; зниження апетиту, в'ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку; ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров'ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у свиноматок; синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п'ятачка та кінцівок;
Якщо Ви помітили схожі ознаки негайно звертайтесь до ветеринарного лікаря, не займайтесь самолікуванням.
Щоб вберегти поголів'я свиней від африканської чуми дотримуйтесь таких порад:
• Щодня оглядайте тварин.
• Не купуйте корми і кормові добавки невідомого походження в невстановлених торгових місцях.
• Не купуйте живих свиней, м'ясо і м'ясопродукти у неустановлених торгових точках, без ветеринарних супроводжуючих документів на стихійних ринках; не завозьте/вивозьте свиней і продукцію свинарства без дозволу державної ветеринарної служби (особливо з Корецького району).
• Регулярно чистіть та дезінфікуйте виробничі приміщення. Проводьте заходи боротьби з гризунами та комахами.
• Утримуйте свиней в закритих приміщеннях, не допускайте вільного вигулу свиней, контакту з іншими тваринами.
• Не проводьте подвірний забій і реалізацію свинини без попереднього ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби.
• Після відвідин лісу, продезінфікуйте одяг та взуття, помийте руки з милом, а краще — прийміть душ.
Також звертаюсь до всіх жителів міста та району! Якщо вам відомі випадки торгівлі живими свиньми (особливо поросятами) та м'ясом по низьких цінах і у невстановлених місцях – терміново інформувати за тел. (04141) 5-25-77, 5-51-05, 5-22-13, 5-22-36.
На Новоград-Волинщині АЧС немає поки що і надіюсь не буде, але все залежить від нашої з вами відповідальністі і обережності.