Друк

Літературний календар, 2016 рік, липень

.

На кафедрі юнацтва районної бібліотеки для дорослих оформлено літературний календар до ювілейних дат:

«З криниці літ» (до 85-річчя від дня народження українського літературного критика, мистецтвознавця і мовознавця І.М. Дзюби) та «Сходження до себе» (до 160-річчя від дня народження відомого англійського драматурга, письменника Бернарда Шоу).

До покоління переслідуваних і репресованих носіїв української культури за часів радянської влади належить наш видатний земляк, літературний критик, мистецтвознавець і мовознавець, академік НАН України Іван Михайлович Дзюба, який народився 26 липня 1931 року. В суспільно-політичних умовах тоталітарного режиму І. Дзюба сподівався на позитивне розв'язання долі української культури за радянської влади. Автора непокоїло, як під гучні балачки про розквіт українського народу за роки радянської влади зменшувалась кількість українців в державі, в 60-70-х роках закривались у містах і селах українські школи, з ВУЗів була витіснена національна мова, найталановитіші і найбільш шановані письменники піддавалися тортурам, коли робили спроби писати про любов не до всього Союзу, а до України. Сьогодні Іван Михайлович Дзюба широковідомий літературознавець і критик, публіцист, діяч культури, член НСПУ. У колі його дослідницьких інтересів — сучасний літературний процес в Україні, творчість українських письменників минулого (Т. Шевченка, О. Кобилянської, Лесі Українки, О. Довженка та ін.), сучасний стан і розвиток української мови. Він автор книжок «Вітчизна у нас одна», «Автографи відродження», «У всякого своя доля» та ін. В середині 1990-х років був міністром культури України.
Джордж Бернард Шоу (28 липня 1856), ірландський драматург, філософ і прозаїк, видатний критик свого часу і самий прославлений після Шекспіра драматург, що писав англійською мовою, багато зробив для утвердження інтелектуальної соціальної драми та реформування театру. Театр він розглядав як арену обговорення гострих проблем епохи, актора — як людину, що сприяє вдосконаленню суспільства і бореться за право промовляти правду. Дж. Б. Шоу також справжній майстер сатири, який обрав сміх своєю головною зброєю. «Мій спосіб жартувати полягає в тому, щоб говорити правду» — ці слова письменника допомагають зрозуміти специфіку його викривального сміху. Вже з молодості він вирішив заробляти на життя літературною працею. Не досягнувши успіху на ниві комерційного театру, Шоу вирішив зробити драму провідником своєї філософії. Драматургія Дж. Б. Шоу гостра, проблемна, дійові особи завжди є носіями певних поглядів, у зіткненні яких автор виражає своє бачення світу... Не було жодної події або явища в житті Ірландії, Англії, Європи, всього світу, на які б Шоу не відгукнувся як драматург чи публіцист. «...Людина, що пише про себе і про свій час, — стверджував він, — це одночасно й людина, яка пише про всі епохи і всі народи». В 1925 році за видатні заслуги в літературі став лауреатом Нобелевської премії.
Фонд нашої бібліотеки налічує багато творів, книг та журнальних статей цих відомих діячів літератури. Завітавши до нас, кожен бажаючий може ознайомитись більш докладніше про їх життя та діяльність.

Матеріал підготувала
бібліотекар кафедри юнацтва
Галина Осипчук