Друк

Собори та церкви України

.

Книжково–ілюстративна виставка «Собори та церкви України» оформлена в читальному залі районної бібліотеки для дорослих імені Лесі Українки до Дня Хрещення Київської Русі.

Володимир Великий запровадив християнство як державну релігію на Русі в 988 році. Цю подію можна вважати найголовнішою за весь час управління Володимира Великого і доленосною в історії нашої держави.

Після впровадження християнства в країні почали будуватися церкви та монастирі. Особливо багато з'явилося їх у Києві (Десятинна церква, Києво–Печерська лавра), почалося літописання, стали набувати поширення наука й освіта. Спорідненість Київської Русі з християнським світом зумовила її небачений історичний, суспільний і культурний розвиток. Найбільшого розквіту вона досягла в роки правління Володимирового сина Ярослава Мудрого (1034 – 1054). Свій титул він дістав за велику любов до книг, мудрість і розважливість. Як і його батько, він розширював кордони володінь держави: відвойовував на заході землі, захоплені поляками, підкорив нові прибалтійські племена, розгромив печенігів.

Але чи не найбільших успіхів досяг Ярослав Мудрий у внутрішній політиці. Завдяки його піклуванню швидко зростала церква, засновувалися монастирі, які перетворювалися на осередки культури і освіти. За часів правління Ярослава Київ ряснів понад 400 церквами – саме тоді до його назви почали додавати титул «Золотоверхий». Серед них справжнє диво давньоруської і світової архітектури – Собор Святої Софії.

Книга Григорія Логвина «Собор Святої Софії в Києві» допомагає краще пізнати і зрозуміти історичну пам'ятку, що посідає гідне місце серед низки визначних архітектурно–мистецьких шедеврів людства.

Особливу увагу у читачів привертає книга «Успенський Собор». Крізь роки і століття Успенський Собор лишається окрасою архітектурного ансамблю Києво–Печерської лаври. Це видання дозволить читачам зазирнути у його минуле, побачити його сучасним.
«Київська обитель святого Кирила» книга про Кирилівську церкву в Києві – вишукану перлину сакрального мистецтва України.

Зацікавленість у читачів викликала книга Дмитра Степовика «Володимирський Собор». В 2015 році виповнилося 1000 років від дня упокоєння славетного князя Володимира – хрестителя народу нашої країни. На його честь названий Володимирський Собор (будувався в 1862–1896 р.р.). В 2016 році виповнюється 120 років від дня освячення Собору. В книзі розкрито драматичну й водночас урочисту історію його побудови й мистецького оздоблення.

Унікальні книги, представлені на виставці, вражають не тільки глибиною розкриття історії побудови соборів і церков, але і художнім оформленням з великою кількістю кольорових фотографій. Вони допоможуть відчути велич сьогодення архітектурних пам'яток, оцінити здобутки української культури.

Матеріал підготувала
бібліотекар читального залу
Марія Матвійчук

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
https://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/63-novini/novini-rajonu/6707-sobori-ta-tserkvi-ukrajini#sigProGalleriaf492b3a183
joomlamodniyportal.ru