Друк

Укуси змій

.

Укус змії – акт самозахисту. Змія ніколи не нападає на людину першою. Якщо її потурбувати (випадково зачепити або наступити на неї) вона завжди перед нападом набуває загрозливої пози – згортається «калачиком», зигзагоподібно вигинає тіло, окремі види сильно шиплять.

 

Укусів змій в більшості зустрічаються літом та восени при зборі ягід та грибів.
Найчастіше укус відбувається випадково - якщо наступити на змію під час збору ягід, грибів тощо. При укусі змії є: чітко виділені одна чи дві точкові ранки або подряпини; набряк навколо укусу і больові відчуття в місці ураження; блювання, холодний піт, лихоманка, сонливість, сильна нудота, слабкість в області м'язів; порушення зору, а саме «роздвоєння» в очах; утруднене дихання, можлива втрата свідомості.
Що потрібно робити при укусі змій. Відсмоктати отруту з ранки, якщо немає патологічних змін у порожнині рота (тріщини язика та губ, їх пошкодження тощо) при цьому постійно спльовуючи відсмоктану рідину і промиваючи рот водою. Дія отрути залежить від кількості яка потрапить в організм. Прикласти на місце укусу холод. Якщо укус в кінцівку потрібно зняти з неї все - взуття, шкарпетки, годинник, прикраси і тд. Потерпілого потрібно в найкоротші терміни доставити до лікарні. Якщо укус в ногу - бажано переносити на ношах. Давати пити багато рідини : (вода,чай, кава, сік, крім алкоголю). Залишатися в повному спокої і викликати карету швидкої допомоги. Для того щоб отрута не мала можливості поширюватися по організму в прискореному темпі, постаратися рухатися якомога менше.
Потрібно якнайшвидше госпіталізувати потерпілого. Тільки в лікарняному закладі зможуть ввести спеціальну полівалентну протизміїну сиворотку та надати належне лікування.

При укусі змій забороняється:Ловити і вбивати змію. Накладати джгут, він не перешкоджає поширенню отрути, зате може викликати некроз (омертвіння) кінцівки, гангрену. Вживати алкоголь, він прискорює поширення отрути з кров'ю по всьому організму. Робити надрізи, вони неефективні. Накладати зігріваючі компреси та наносити зігріваючи мазі на місце укусу.

Вирушаючи за ягодами, грибами, на пікнік, будьте обережні!

Бортник Анатолій Васильович,
лікар-анестезіолог відділення
анестезіології та інтенсивної терапії міськрайТМО