Друк

Вшанування пам'яті жертв війни в районі

.

22 червня 1941 року гітлерівські війська вторглися на нашу землю, якій судилося надовго стати центром кровопролитних оборонних боїв і наступальних операцій.

У цей день ми схиляємо голови перед загиблими у найбільшій в історії людства війні, згадуємо мільйони полеглих українців.

Житомирщина одна з перших в Україні зазнала нападу гітлерівців. 22 червня 1941 року ворожа авіація піддала бомбардуванню обласний центр, а в наступні дні її удари відчули на собі місто Новоград-Волинський, Новоград-Волинський та (на той час) Ярунський та Городницький райони. 7 липня 1941 року ворожі бронетанкові війська увірвалися в місто Новоград-Волинський, а 10 липня – оволоділи ним остаточно. У ті ж дні була окупована і уся територія району.

У пам'яті жителів Новоград-Волинського району навіки залишаться подвиги воїнів 5-ї армії під командуванням генерал-майора танкових військ Михайла Івановича Потапова. Воїнів, які того далекого 41-го тримали заслін, щоб перешкодити противнику рухатися на Коростень, а звідти на Київ. Саме на нашій землі розпочалася перша битва за Київ. Активну оборону військ генерала Потапова можна назвати важливою складовою Київської оборонної операції.

Ми віддаємо данину і складаємо шану пам'яті воїнам 193-ї, 195-ї, 200-ї, 206-ї, 228-ї стрілецьких дивізій, 20-ї, 35-ї, 40-ї, 43-ї танкових дивізій, які боронили наш Поліський край від запеклого ворога. Усім тим, чиї імена навіки викарбувані на гранітних плитах, і тим полеглим воїнам, чиї імена, на жаль, залишаться невідомими.

Перший заступник голови райдержадміністрації Наталія Даниленко, голова районної ради Дмитро Рудницький, ветерани, працівники РДА та районної ради вшанували пам'ять жертв війни покладанням квітів до Меморіалу пам'яті та хвилиною мовчання.

По тому в Новій Романівці, біля пам'ятника і братської могили відбулося перепоховання 6-ти невідомих солдат, що загинули у роки ІІ світової війни та мітинг пам'яті, участь в якому взяли голова районної ради ветеранів Петро Фатенко, Новороманівський сільський голова Юрій Лосовський, керівник Новоград-Волинського пошукового загону «Пошук-6» Микола Пінчук та мешканці села.

Після проведення священником чину погребіння, почесна варта під звуки залпів салютної команди опустила домовини з останками воїнів до місця поховання.

P.S.
За активну участь у пошуковій роботі по встановленню імен воїнів, загиблих у роки Другої світової війни, подяками районної державної адміністрації та районної ради відзначили пошуковців пошукової групи «Пошук-6» Новоград-Волинського пошукового загону Житомирського об'єднання пошукових загонів:
- Парійчука Сергія Дмитровича;
- Сича Миколу Олександровича;
- Сича Андрія Миколайовича.

Організаційно-інформаційний відділ РДА

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
https://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/63-novini/novini-rajonu/6603-vshanuvannya-pam-yati-zhertv-vijni-v-rajoni#sigProGalleria841ffdd9c8
joomlamodniyportal.ru