Друк

31 травня – Всесвітній день без тютюну

.

Життя людини часто супроводжується шкідливими звичками, серед найпоширенішених – вживання тютюну.

Куріння викликає залежність, впливаючи на обмінні процеси в організмі, завдає непоправної шкоди здоров'ю. Куріння тютюну є однією з найбільш серйозних небезпек для здоров'я, які коли-небудь виникали в світі.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No Tobacco Day). Щороку ВООЗ і партнери відзначають цей День, привертаючи увагу до небезпек для здоров'я, пов'язані із вживанням тютюну та закликаючи проводити держави ефективну політику щодо зменшення масштабів споживання тютюну.
Споживання тютюну є одним з основних факторів ризику розвитку цілого ряду хронічних хвороб, включаючи рак, хвороби легенів і серцево-судинні захворювання. За даними ВООЗ в світі 90% смертей від раку легенів, 75% від хронічного бронхіту та 25% - від ішемічної хвороби серця обумовлені палінням. Незважаючи на це, споживання тютюну широко поширене у всьому світі.
Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - домогтися того, щоб в 21 столітті проблема тютюнопаління зникла. 21 століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває. І глобальною метою Всесвітнього дня без тютюну є сприяння захисту нинішнього та прийдешніх поколінь не тільки від руйнівних наслідків для здоров'я, але також і від соціальних, екологічних і економічних лих, пов'язаних з вживанням тютюну і впливом тютюнового диму. Адже вживання тютюну є окремою найзначнішою причиною смерті, яку можливо попередити і в даний час, за даними ВООЗ, призводить до смерті кожної десятої дорослої людини в світі. Щорічно від «тютюнової епідемії» в світі помирає близько 6 мільйонів чоловік, понад 600 тисяч з яких, не будучи курцями, вмирають через вплив вторинного тютюнового диму. При відсутності дій до 2030 року ця цифра виросте до 8 мільйонів чоловік. 31% випадків смерті, пов'язаних з вдиханням вторинного тютюнового диму, відбувається серед дітей. Кожні десять секунд на планеті вмирає один запеклий курець (до 2020 року цей рівень може підвищитися до однієї людини за три секунди). Більше 80% з цих випадків смерті відбудуться в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.
Тютюнові вироби - це продукти, для виготовлення яких використовуються в якості сировини листя тютюну. До складу всіх таких виробів входить нікотин - психотропний компонент, що викликає сильне звикання. Тютюновий дим містить близько 4000 відомих хімічних речовин; принаймні 250 з них свідомо шкідливі для здоров'я і більш 50 викликають у людей рак. Близько 700 мільйонів дітей або половина всіх дітей у світі дихають повітрям, забрудненим тютюновим димом. У 2004 році на дітей довелося 31% від 600 000 випадків передчасної смерті, причиною яких став вторинний тютюновий дим. Більше 50 років тому стало відомо, що в листі всіх сортів тютюну містяться радіоактивні ізотопи. Інформація тривалий час приховувалася. Таким чином курець отримує не тільки великі дози речовин, що містяться в продуктах горіння, але і значне опромінення. Воно є ще одним канцерогенним фактором. У дітей грудного віку він викликає синдром раптової смерті. Через впливу тютюнового диму на вагітних у них народжуються діти з низькою масою тіла.
З нагоди Всесвітнього дня без тютюну 2016 року ВООЗ закликає всі країни підготуватися до впровадження простої (стандартизованої) упаковки тютюнових виробів. Проста упаковка є важливим заходом для зниження попиту, оскільки вона робить тютюнові вироби менш привабливими, обмежує використання тютюнової упаковки з метою реклами та стимулювання продажу тютюну, підвищує ефективність попереджень про небезпеки для здоров'я. Проста упаковка відноситься до заходів, які обмежують або забороняють використання логотипів та зображень тютюнових марок або пропагандистської інформації на упаковці, за винятком торговельних найменувань і найменувань виробів, зображених стандартним кольором і гарнітурою.
Інтерес до простої упаковки зростає в усьому світі. У грудні 2012 року Австралія стала першою країною, яка в повній мірі ввела просту упаковку в використання. У 2015 році Ірландія, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Франція прийняли закони про введення простої упаковки з травня 2016 року.
Дослідження показують, що далеко не всі люди розуміють конкретні небезпеки для здоров'я, пов'язані з вживанням тютюну. Так, наприклад, обстеження, проведене в 2009 році в Чилі, показало, що лише 38% курців знають про те, що куріння призводить до розвитку ішемічної хвороби серця, і лише 27% знають про те, що воно викликає інсульт. Більшість курців, обізнаних про небезпеки тютюну, хоче кинути курити.
Всебічна заборона всіх видів реклами, стимулювання продажу та спонсорства може сприяти зменшенню споживання тютюну, в середньому, приблизно на 7%, а в деяких країнах - до 16%.
ВООЗ звертає увагу на те, що шлях до подолання епідемії тютюнопаління буде складним та тривалим. На боротьбу з епідемією тютюнопаління держава повинна скерувати всі сили, адже здоров'я нації знаходиться в значній небезпеці та, в разі відсутності активних дій, призведе до катастрофічних наслідків.

Ксенія Адамівна Бусленко,

завідувачка наркологічним диспансером

міськрайТМО.