Друк

Протидія африканській чумі в районі

.

19 травня заступник голови адміністрації Андрій Подік провів позачергове засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоград-Волинській райдержадміністрації.

У зв'язку із наростаючою загрозою африканської чуми на території України, сьогодні працювали члени комісії, представники Новоград-Волинського відділу поліції ГУНП в Житомирській області та сільськогосподарських підприємств, які займаються вирощуванням свиней задля попередження і недопущення в районі поширення смертельної хвороби.

В.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Новоград - Волинському районі Коваль О.С., повідомив про епізоотичну ситуацію щодо захворювання на африканську чуму серед диких та свійських свиней на африканську чуму в Україні.

Так, з початку 2016 року зареєстровано вісім випадків АЧС Останній випадок спалаху африканської чуми свиней зафіксовано в приватному секторі с. Гірчична Дунаєвецького району Хмельницької області. При лабораторному дослідження патматеріалу від трупів свиней в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи отримано позитивний результат (експертиза № 002882 п.м./16 від 11.05.2016 року).

В результаті засідання, комісією прийнято рішення вживати всі можливі заходи (переміщення свиней (ввіз та вивіз) здійснювати тільки з дозволу державної ветеринарної служби району, не допускати до реалізації на ринках живих тварин (свиней, птиці) без відповідних документів, забезпечення щоденного обстеження єгерською службою мисливських угідь на предмет виявлення хворих чи загиблих диких свиней, тощо) щодо попередження та/або своєчасного реагування на виявлення в районі африканської чуми.

Довідково:

Африканська чума свиней (АЧС) [Pestis africana suum] - небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю.

Ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней на даний час не знайдено, лікувати тварин заборонено. У випадку виявлення вогнища інфекції практикується поголівне знищення свиней безкровним методом, а також ліквідація всіх тварин у радіусі 20 кілометрів від нього. Хворих свиней, та тих, які контактували з хворими тваринами, забивають. Трупи свиней спалюють.

У господарстві, в якому виявлено африканську чуму, запроваджують карантин. Всіх тварин забивають. Трупи, залишки кормів, допоміжний малоцінний реманент спалюють. Попіл змішують з вапном та закопують. Приміщення та територію ферм дезинфікують.

На відстані 10 кілометрів від небезпечного пункту все поголів'я свиней знищують, а м'ясо переробляють на консерви.

Карантин знімають через 6 місяців після останнього зафіксованого випадку загибелі тварин, а розводити свиней на даній території дозволяється не раніш, ніж через рік після відміни карантину.

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
https://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/63-novini/novini-rajonu/6508-pigs20052016#sigProGalleria8619aa648b
joomlamodniyportal.ru