Друк

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ: зареєстрована в областях України

.

Африканська чума свиней (АЧС) — високозаразна інфекційна хвороба, яка за дуже короткий термін знищує все поголів’я у господарстві.  Характерними для хвороби є наступні клінічні ознаки:  раптова загибель тварин, за відсутності клінічного прояву;

підвищення температури тіла до 40,5-42 0С; зниження апетиту, в’ялість, слабкісь тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку; ядуха, кашель, блювота, діарею (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у свиноматок; синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок;

ЯКЩО ВИ ПОМІТИЛИ СХОЖІ ОЗНАКИ - НЕГАЙНОСПОВІСТІТЬ ВЕТЕРИНАРНОГО ЛІКАРЯ

 Що повинен знати кожен?

  • Африканська чума не загрожує людині. Вона вражає виключно тварин, зокрема свиней (диких та свійських).
  • Інкубаційний період АЧС триває від 3 до 12 діб.
  • Вірус хвороби може зберігатися в:м’ясі інфікованих свиней до півроку; охолоджених тушах (4 °C) — півроку, у замороженому м’ясі (–20 °C) — безкінечно; копченій ковбасі впродовж 5 місяців і більше; ґрунті залежно від пори року: до 4 місяців (літо-осінь), до 8 місяців (осінь-весна).
  • при 50 °С вірус гине впродовж години.
  • вірус АЧС виживає і за несприятливих умов: висихання та гниття.
  • В умовах свинарського господарства з середньою температурою 24 °С вірус може успішно зберігатися до 3-4 місяців.

Як свині можуть заразитися?

  • контакт здорових і хворих тварин.
  • через працівників господарства — вірус може «засідати» на взутті, одязі, інструментах.  Особливий ризик — коли тримають свиней удома;
  • через транспортні засоби, водіїв;
  • через м’ясні продукти чи згодовування внутрішніх органів інфікованої туші свині;
  • через заражений вірусом корм, підстилку;
  • через комах, гризунів.

Як вберегти поголів’я від АЧС?

  • Щодня оглядайте тварин.
  • Не купуйте корми і кормові добавки невідомого походження в невстановлених торгових місцях. Не згодовуйте тваринам харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней; виключте з раціонів інгредієнти тваринного походження.
  • Не купуйте живих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у неустановлених торгових точках, без ветеринарних супроводжуючих документів; не завозьте/вивозьте свиней і продукцію свинарства без дозволу державної ветеринарної служби.
  • Регулярно чистьте та дезінфікуйте виробничі приміщення. Проводьте заходи із боротьби з гризунами та комахами.
  • Утримуйте свиней в закритих приміщеннях або надійно обгороджених, ізольованих місцях, не допускайте вільного вигулу свиней, контакту з іншими тваринами. Не допускайте відвідувати виробничі приміщення стороннім.
  • Не проводьте подвірний забій і реалізацію свинини без ветеринарного передзабійного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби.
  • Після відвідин лісу, продезінфікуйте одяг та взуття, помийте руки з милом, а краще — прийміть душ.
  • Якщо полюєте на диких кабанів, ні в якому разі не згодовуйте їхні рештки домашнім свиням.

САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!!

ТЕЛЕФОНИ ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (04141) 5-25-77, 5-22-13

Державна ветеринарна служба району