Друк

Інсульт , основні симптоми та надання першої допомоги

.

Інсульт – це раптова зупинка кровопостачання частини головного мозку, чи крововилив в порожнину черепа. Ці дві причини ведуть до смерті клітин мозку, і як наслідок цього втрата функції тих частин тіла за які вони відповідають.

Інсульт це завжди невідкладний стан, який потребує надання екстреної медичної допомоги та госпіталізації в заклади охорони здоров'я. Надання кваліфікованої медичної допомоги знижує смертність та подальшу інвалідизацію.

Зверніть увагу на наявність нижче вказаних симптомів, також запам'ятайте коли вони розпочались, оскільки іх тривалість може мати значення для вибору лікування.
Основні симптоми:
• Раптова слабкість м'язів ,заніміння області обличчя, руки , ноги або однієї половини тіла
• Раптове порушення мовлення та розуміння зверненої мови
• Раптова повна або часткова втрата зору на одне або обидва ока, двоїння предметів
• Раптовий надзвичайно сильний головний біль (як «грім серед ясного неба», який може супроводжуватись блювотою, запамороченням або порушенням свідомості)
• Раптова втрата рівноваги , головокружіння у поєднанні з іншими вищевказаними ознаками
Якщо ви помітили будь яку з вказаних вище ознак, навіть якщо вона змінюється або зникає, негайно викликайте швидку допомогу! Не чекайте якщо симптоми інсульту починають зникати!
Під час очікування швидкої:
1. Забезпечте хворому горизонтальне положення . Якщо хворий знепритомнів і опинився на підлозі, ви можете його перемістити в більш зручне положення. Поширена думка, що хворого з інсультом не можна пересувати - це міф!
2. Обов'язково необхідно переконатися , що хворий може дихати. Якщо ж ви виявили порушення дихання - необхідно звільнити дихальні шляхи: уклавши хворого на бік і очистивши порожнину рота.
3. Почніть штучне дихання рот в рот, якщо у людини зупинилось дихання.
4. При виникненні блювоти, поверніть голову хворого на бік, щоб попередити потрапляння блювотних мас у легені.
5. Ні в якому разі не варто поїти або годувати хворого. Це може тільки погіршити його стан.

Циганюк Н.П.,

лікар-невролог поліклініки КДД