Друк

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ПЛАНУВАННЯ СІМ'Ї ТА ЗБЕРЕЖЕННЯ РЕПРОДУКТИВНОГО ЗДОРОВ'Я

.

З 11 по 17 травня відзначають Всеукраїнський тиждень планування сім'ї та збереження репродуктивного здоров'я задля привернення уваги українців до питань збереження власного здоров'я та народження бажаних і здорових дітей.

Репродуктивне здоров'я є найважливішою частиною загального здоров'я, займає центральне місце в розвитку людини, підтримує відтворення, передачу спадкових якостей, стосується особистих і в найбільшій мірі цінних аспектів життя. Репродуктивне здоров'я дає можливість мати здорових нащадків, вільно приймати рішення відносно доцільності, часу та частоти народження дітей, мати доступ до відповідної інформації та послуг, вести безпечне статеве життя, яке приносить задоволення.

Планування сім'ї – надійний спосіб збереження та покращення здоров'я жінок та дітей. Відповідальність за планування сім'ї лягає на обох майбутніх батьків, передбачає оволодіння знаннями про те, з якого віку можна народжувати дітей, скільки мати дітей, яких інтервалів дотримуватися між пологами, головне – практикувати здорову по відношенню до себе та майбутнього покоління поведінку.
Це допоможе уникнути аборту – шкідливої та небезпечної для здоров'я жінки операції. Заходи з планування сім'ї мають потенціал знизити рівень материнської смертності на 32% ; знизити рівень малюкової та дитячої смертності на 10% ; знизити рівень непланової вагітності на 71 % ; попередити інфікування ВІЛ на 80 %.

У Новоград-Волинському районі поширеність абортів на 1000 жінок репродуктивного віку становить 16,0. Цей показник вищий, ніж у середньому по Житомирській області (12,8 на 1000 жінок).
Поряд з необхідністю використання контрацепції існує протилежна проблема – безпліддя. Безплідність визначають як нездатність партнерів зачати дитину при регулярних статевих стосунках на протязі року без контрацепції. Причини безпліддя порівну діляться між жінками та чоловіками : 40 % припадає на здоров'я матері, 40 % - залежить від батька, 20 % - інші причини.

У Новоград-Волинському районі є можливість надання медичної допомоги з планування сім'ї, планування вагітності, з непліддя та профілактики інфекцій, що передаються статевим шляхом, у кабінеті планування сім'ї на базі поліклініки КДД Новоград-Волинського міськрайТМО. Тут можна отримати консультативну допомогу щодо вибору методу контрацепції відповідно до періодів життя, загального стану здоров'я з дотриманням прав пацієнта, його бажання, можливостей, прихильності до застосування того чи іншого контрацептиву.

Репродуктивна поведінка нашої сучасної сім'ї регулюється або з допомогою штучних абортів, або з використанням методів контрацепції. Серед методів регуляції народжуваності аборт в Україні посідає чи не перше місце. Набагато краще попередити небажану і випадкову вагітність та ускладнення, які виникають внаслідок аборту.

Нехай у цей світ діти приходять тільки бажаними. Бажаними – отже захищеними.
Репродуктивне здоров'я тісно пов'язане із загальним станом людини. Свідоме ставлення до свого здоров'я дає великі шанси надовго зберегти дітородну функцію і створити міцну і щасливу родину.

Ольга Циганюк – лікар акушер-гінеколог
Новоград-Волинського міськрайТМО