Друк

Об'єднані талантом земляка

.

«... Поети не вмирають, вони ідуть у небеса,
Щоб повернутись творчим зорепадом...»

Є люди, подібні до зірок — з'явившись на обрії, вони ніколи не згасають, залишаючи про себе пам'ять. Ці слова цілком можна сказати на адресу поета і журналіста Юрія Івановича Ковальського. Народився Юрій Ковальський у самому центрі Полісся 1 травня 1938 року в сім'ї хліборобів у селі Суховоля. Багато видатних людей вийшло з села: це інженери, агрономи, журналісти, зоотехніки, спеціалісти–будівельники та інші. Але найбільше жителі села пишаються своїм поетом Ковальським Юрієм Івановичем, який жив на цій землі, та в пам'ять пішов, немов відчуваючи, що залишить навіки своїх рідних, своїх земляків та чудовий поліський край, який так безмежно любив.

Районна бібліотека для дорослих імені Лесі Українки кожен рік на батьківщині Юрія Ковальського проводить літературні читання «Був поет на землі, та в пам'ять пішов». Відкрила свято поезії директор бібліотеки Лариса Дмитрівна Ковалевська. Активну участь у підготовці та проведенні заходу взяла бібліотекар сільської бібліотеки Гнесь Світлана Сергіївна. Вона оформила книжкову виставку та розповіла про життєвий та творчий шлях Юрія Ковальського. Читачі її бібліотеки, учні Суховільської школи прочитали вірші Юрія Івановича.

Ковальський умів відчувати світ, природу довкола, багато віршів написано на тему любові до природи, до берегів тихоплинної Случі, до всього Поліського краю. Бібліотекар районної бібліотеки для дорослих Марія Антонюк зачитала уривок з поеми «Гульська гора». Ця болюча від серця поема - присвята трагічним подіям 1986 року, а 2016 рік – Рік 30-ої річниці вибуху на Чорнобильській АЕС.

Юрій Ковальський писав не лише вірші, в його творчості є декілька оповідань. Ознайомила з ними методист районної бібліотеки Альона Ющенко.

Головний бібліотекар районної бібліотеки для дорослих Олена Дяченко розповіла учасникам читань про те, яку роботу проводить бібліотека з популяризації творчості Ю.І.Ковальського, як збиралися і систематизувалися матеріали про нього та бібліографію віршів, про участь самого Юрія Івановича у заходах, які проводила районна бібліотека, ознайомила присутніх з раритетними знімками та біобібліографічним покажчиком.

На завершення заходу директор вручила подяки та подарунки учасникам.

Після літературних читань усі присутні відвідали батьківську хату поета та поклали квіти до встановленої меморіальної дошки.

Юрій Іванович Ковальський, це - духовний скарб української поезії, у його творах звучить глибока віра в майбутнє свого народу, правдивість думки, мовне багатство, ліризм, поетичність.

Матеріал підготувала
директор районної бібліотеки імені Лесі Українки
Лариса Ковалевська

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
https://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/63-novini/novini-rajonu/6441-ob-ednani-talantom-zemlyaka#sigProGalleriae4b6936056
joomlamodniyportal.ru