Друк

ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ З 01.05.2016 РОКУ

.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» від 25.12.2015 № 928 передбачено збільшення з 01.05.2016 року прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, до 1 130 грн. (до 01.05.2016 було 1074,00 грн.).

У зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму здійснюється перерахунок складових пенсійної виплати, які визначаються від цієї величини.

Так, перерахунку підлягають:
— мінімальний розмір пенсії та доплата за понаднормовий стаж;
— мінімальні пенсійні виплати, державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни, підвищення ветеранам війни, підвищення жертвам нацистських переслідувань, пенсії за особливі заслуги перед Україною.
Перерахунок пенсій проведено автоматизованим способом, та не потребує додаткового звернення пенсіонерів до органів Пенсійного фонду України (крім випадків повідомлення про працевлаштування чи звільнення з роботи).
Разом з тим, варто звернути увагу, що відповідно до норм чинного законодавства, мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється за наявності страхового стажу у чоловіків 35 років, у жінок — 30 років (для осіб, яким пенсія призначена до 01.10.2011, за наявності стажу для чоловіків 25 років, для жінок — 20 років). За наявності стажу меншої тривалості пенсія за віком встановлюється у розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком. За наявності стажу більшої тривалості, ніж зазначено вище, за кожен повний рік понад 35 (30) або відповідно 25 (20) років встановлюється підвищення розміру пенсії за віком. Якщо основний розмір пенсії пенсіонера більший за мінімальну пенсію, вказане збільшення за стаж перерахується, виходячи з нового прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
Як вбачається з викладеного, розмір підвищення для більшості пенсіонерів буде індивідуальним і залежатиме від наявного стажу особи, встановлених підвищень, надбавок до пенсії.

Заступник начальника
Новоград-Волинського
об'єднаного управління
Пенсійного фонду України
І.М.Лєдєньова