Друк

Як змінилися доходи місцевих бюджетів завдяки фінансовій децентралізації?

.

За січень-березень цього року до загального фонду місцевих бюджетів (без урахування трансфертів) надійшло 30,1 млрд грн, що на 46 % або 9,5 млрд грн більше, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Про це повідомив Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«Зазначені показники – це беззаперечний ефект від бюджетної децентралізації. Це не просто цифри на папері, а реальні можливості для місцевого самоврядування змінювати життя на своїх територіях – надавати якісні послуги, робити їх більш доступними та сучасними», – наголосив Геннадій Зубко.

Коментуючи темп росту фактичних надходжень податку на доходи фізичних осіб до січня-березня 2015 року на 147,7% до 15,9 млрд грн, Віце-прем'єр-міністр зазначив: «Стрімке зростання надходжень у місцеві бюджети від ПДФО говорить про те, що зниження єдиного соціального внеску реально впливає на збільшення рівня заробітної плати».

За словами Геннадія Зубка, збільшення надходжень до місцевих бюджетів від плати за землю до 5 млрд грн за квартал – це, перш за все, результат впорядкування Урядом вартості оренди землі та більш ефективного обліку з боку громад. Темп росту надходжень від плати за землю у січні-березні 2016 року, за даними Мінфіну, складає 156,2% до аналогічного періоду минулого року.

Завдяки новим фінансовим можливостям громади отримують нові перспективи розвитку та фінансову незалежність. Регіони мають змогу спрямувати додаткові кошти на розвиток власної інфраструктури, будівництво та ремонт шкіл, лікарень, доріг тощо.