Друк

Визначні пам'ятки історії та культури України

.

Становлення України як незалежної держави покладає на неї особливу відповідальність за долю історичних та культурних реліквій, що знаходяться на її території і є невід'ємною частиною світової історико-культурної спадщини.

 18 квітня - у Міжнародний день пам'яток та історичних місць - в Україні щорічно відзначається День пам'яток історії та культури, який встановлено Указом Президента України від 23.08.1999 на підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам'яток історії та культури.

Українська історико-культурна спадщина величезна, і формувалася вона протягом багатьох століть завдяки різним народам. На території України збереглися сліди кількох культурно-історичних епох. Нині в Україні, за уточненими даними, нараховується 1399 міст і селищ і більше 8 тисяч сіл з цінною історико-архітектурною спадщиною. Її фонд, за підрахунками фахівців, перевищує 70 тисяч об'єктів. У столиці на державному обліку перебуває 675 пам'ятників, із яких 390 - загальнодержавного, тобто національного значення. Два комплекси - собор Святої Софії з прилеглими монастирськими будівлями і Києво-Печерська Лавра занесені ЮНЕСКО до Списку світової спадщини.
До Дня пам'яток історії та культури в читальному залі районної бібліотеки для дорослих оформлено виставку-екскурсію «Визначні пам'ятки історії і культури України». На ній представлено книги про собори, церкви, замки, монастирі, зруйновані храми, парки, музеї, архітектуру, пам'ятники, історичні місця сіл і міст України. Вони містять якісні кольорові репродукції картин та ікон, а також чудові фотографії визначних місць нашої країни, які зачарували відвідувачів бібліотеки своєю красою.
Світ несказанно багатий на культурні та історичні визначні пам'ятки, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого, цілком залежить від нас. Саме тому збереження і відновлення національного культурного надбання - обов'язок і справа честі кожного громадянина нашого суспільства.

Матеріал підготувала
головний бібліотекар районної бібліотеки
імені Лесі Українки Олена Дяченко

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
https://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/63-novini/novini-rajonu/6382-viznachni-pam-yatki-istoriji-ta-kulturi-ukrajini#sigProGalleria6f91226227
joomlamodniyportal.ru