Друк

Роль флюорографічного обстеження

.

Флюорографія – це метод, який використовується для масового обстеження дорослого населення з метою своєчасного виявлення захворювань органів грудної порожнини таких як: туберкульоз, пухлини легень, пневмонії, захворювання середостіння та ін.

При флюорографії діагностика проводиться за допомогою рентгенівських променів, які проходять через тканини організму і створюють певну рентгенологічну картину на рентгенівській плівці, а при цифровій обробці на екрані монітору. Час опромінення при флюорографії значно коротший ніж при рентгенодіагностиці, а тому і променеве навантаження в сучасних апаратах знижено в 6-8 разів. Цифрова обробка зображення дозволяє отримати набагато якіснішу картину, а можливість збільшити зображення допомагає більш ретельно оглянути обстежувану ділянку. Цифровий флюорограф дає можливість архівувати зображення і зберігати його на цифрових носіях.
Профілактичну флюорографію абсолютно здоровій людині рекомендується проходити 1 раз в 2 роки. Декретовані групи населення до яких відносяться: медичні працівники , працівники харчової промисловості, закладів освіти, та робота яких пов'язана з професійними шкідливостями, а також особи з хронічними захворюваннями повинні проходити обстеження не рідше 1 раз на рік.

Обстеження населення проводиться безкоштовно і пройти його можна в 123 кабінеті поліклініки та на І – му поверсі інфекційного корпусу міськрайТМО, а також при планових виїздах пересувного флюорографічного комплексу.

Рухомий комплекс був придбаний в 2015 році для масового флюорографічного обстеження населення в місцях віддалених від лікувальних закладів і представляє собою сучасний флюорографічний апарат з цифровою обробкою зображення. В 2015 році пересувним діагностичним комплексом за 6 місяців роботи було обстежено 8372 особи.

Минулий рік при профілактичній флюорографії було виявлено 50 випадків вперше встановленого туберкульозу, в т. ч. 17 в місті та 33 в сільській мережі, 15 випадків онкологічних захворювань із них в місті - 9, в селі – 6 осіб. Один випадок виявлення ехінококової кисти легень у молодої жінки, яка не супроводжувалась ніякими клінічними проявами і тільки дякуючи вчасній діагностиці була прооперована і уникла ускладнень.

Не будьте байдужими до власного здоров'я, слідкуйте за своєчасним проходженням флюорографічного обстеження, що дасть можливість уникнути небажаних наслідків.

Лілія Процик,
лікар – рентгенолог міськрайТМО