Друк

Щодо фінансування програм з енергоефективності

.

11 листопада 2015 року Урядом України продовжено реалізацію державної програми енергоефективності житлових будинків на 2016 рік (Постанова Кабінету Міністрів України № 929).

На сьогодні уповноваженими банками області населенню та ОСББ видано близько 4 тисяч кредитів на суму біля 60 млн.грн.

Така позитивна динаміка попиту на державну програму в області спричинена, у тому числі, завдяки запровадженню додаткових стимулів для населення.

З метою забезпечення фінансової підтримки населення, ОСББ та ЖБК на впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках шляхом здешевлення отриманих кредитів на цю мету за рахунок коштів обласного бюджету, рішенням Житомирської обласної ради від 10.09.2015 № 1576 затверджено Програму стимулювання населення, ОСББ, ЖБК Житомирщини щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2015-2018 роки.

За обласною програмою відшкодування надано 6 об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків на суму 36,4 тис.грн. та 20 фізичним особам (учасникам АТО) на суму 31,0 тис.грн.

Підготовлено та розглянуто на постійних комісіях обласної ради проект змін до вищевказаної програми, якими передбачено розширення кола фізичних осіб, які мають можливість відшкодування частини кредиту, отриманого в банківських установах на впровадження енергозберігаючих та енергоефективних заходів.

Дані зміни будуть внесені на розгляд чергового засідання обласної ради.

В результаті реалізації вищезазначених заходів Житомирська область займає 7-е місце серед 10 регіонів, у яких успішно запрацював додатковий механізм стимулювання населення на впровадження енергоефективних заходів. Також область є одним з регіонів-лідерів серед розроблених в районах та містах обласного значення таких механізмів.