Друк

За п’ять років «Велике будівництво» збільшить ВВП України на 2,2 % – дослідження KSE

.

За оцінками експертів Київської школи економіки, реалізація президентської програми «Велике будівництво» збільшить ВВП України у найближчі 5 років на 2,2%. Результати дослідження були оприлюднені під час форуму «Україна 30. Інфраструктура».
Серед позитивних довгострокових ефектів «Великого будівництва» експерти назвали: збільшення публічного капіталу транспортної галузі, сектору поштово-кур’єрських послуг і туризму; скорочення часу на пересування дорогами та економія палива і витрат на ремонт; розширення можливостей бізнесу, перспективи для появи нових підприємств.
За прогнозами аналітиків KSE, збільшення попиту на матеріали будівництва та робочу силу сприятиме росту ВВП на 2,2 %. Крім того, це приведе до кумулятивного збільшення ВВП у наступні п’ять років на 4,4 %.
«Наше дослідження показує, що інвестувати в дороги в Україні зараз стратегічно правильне рішення. Слід розуміти, що під час кризи ресурси економіки є в надлишку. Розбудова інфраструктури дозволяє на певний час пожвавити ділову активність, але поряд із цим короткострокові ефекти доповнюються сильними тривалими ефектами збільшення продуктивності та інтенсивності автосполучення. Суттєві ефекти будуть більше відчутними через 5-10 років», — розповів керівник Центру макроекономічного моделювання KSE Юрій Шоломицький.
Як відомо, обсяг дорожніх робіт у 2020 році став рекордним із початку набуття незалежності: оновлено понад 4000 км доріг, з них понад 3500 км доріг отримали оновлення верхніх шарів та влаштування нової основи дорожнього покриття, або її посилення.
За даними опитувань Укравтодору, у 2020 році основні компанії, задіяні у розвитку дорожньої інфраструктури, очікували на майже двократне збільшення потреби в працівниках – з приблизно 13 тис. до 21 тис. осіб. Фактичні дані свідчать про додаткові 30-50 тис. працівників.