Друк

Земельні платежі є одним із основних джерел надходжень до місцевих бюджетів

.

Поступове впровадження земельної реформи, ефективне використання землі та правильно визначена нормативна грошова оцінка суттєво впливають на надходження до бюджетів громад.

 

«Ми продовжуємо аналізувати підсумки реформи децентралізації за минулий рік. Нещодавно визначили громади, які є лідерами з ефективного використання власних земель. Серед них – Житомирська, Високівська, Іршанська, Новоград-Волинська, Новоборівська, та Оліївська територіальні громади», – зазначив голова ОДА Віталій Бунечко.

Плата за землю є похідною від нормативної грошової оцінки, яка розраховується фахівцями Держгеокадастру. Наразі органи місцевого самоврядування зацікавлені в проведенні правильної нормативної грошової оцінки землі, так як цей показник є базою для справляння обов’язкових платежів – плати за землю, орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності – та є орієнтиром для визначення ставок оренди для земель приватної власності.

На нормативну грошову оцінку землі впливає багато факторів: розташування конкретної земельної ділянки та населеного пункту, функціональне використання, екологічний стан, соціально-містобудівна привабливість території, рівень благоустрою тощо. Саме тому Програма Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» має першочергове значення, бо надає нові можливості громадам.

За 2020 рік згідно з даними Головного управління ДПС у Житомирській області, до місцевих бюджетів надійшло 675 млн гривень плати за землю та орендної плати. Із них юридичні особи сплатили 594 млн гривень та фізичні особи – 81 млн гривень.

На кінець 2020 року Держгеокадастр, як і планувалося, передав із державної власності у комунальну власність 1251 територіальної громади понад 2 млн га земель сільськогосподарського призначення.

Передача земель здійснювалася на виконання Указу Президента України від 15 жовтня 2020 року № 449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин» у межах реалізації земельної реформи, ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським, у частині земельної децентралізації.

Нагадаємо, що Віталій Бунечко поспілкувався з журналістами телеканалу “C-TV” про земельну реформу та передачу соціальних об’єктів громадам.