Друк

Уряд виділив майже 1,5 мільярди гривень з державного бюджету на компенсації населенню за електроопалення

.

Уряд вжив заходів для захисту населення від зростання цін на енергоносії в умовах карантину та осінньо-зимового періоду.

 

Так, встановлено фіксовану ціну на електроенергію та обмежено граничну ціну на газ для побутових споживачів. Це дозволило запобігти зростанню тарифу майже в два рази (до 3 грн). Водночас влада захистила найбільш вразливі категорії населення.

За спільної ініціативи Президента України Володимира Зеленського, Кабінету Міністрів та народних депутатів у Верховній Раді 29 січня схвалили закон, який передбачає виплату монетизованих компенсацій пільг, що були скасовані.

Передбачено виділення 1,4 млрд грн з державного бюджету на виплату цих компенсацій.

Відповідно до ухваленого закону, відшкодування отримають:

  • люди, які проживають у житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних електроопалювальними установками;
  • люди, які проживають у багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі у сільській місцевості);
  • багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

«Людям, які використовують електроопалення, мешканцям багатоквартирних будинків, де відсутнє газопостачання або немає систем централізованого опалення, а також багатодітним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу буде повернуто в повному обсязі різницю між тарифами, які діяли до кінця 2020 року, та тарифами, які діють з 01 січня 2021 року. Механізм отримання компенсацій не передбачає участі споживачів у її оформленні — вона буде нарахована автоматично», — повідомив Заступник Міністра енергетики України Юрій Бойко.

Відеокоментар голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка телеканалу “Cоюз-TВ” про державну компенсацію користувачам електроопалювального обладнання дивіться ТУТ.