Друк

Увага!

.

Новоград-Волинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області застерігає від покупки продуктів харчування через соціальні мережі!

У зв’язку із впровадженням багатьох обмежувальних заходів, направлених на недопущення поширення інфекції, спричиненої COVID-19, та убезпечення від захворювання нею людей, органами місцевого самоврядування було призупинено роботу агропродовольчих ринків (рішення комісії ТЕБ та НС № 5 від 17.03.2020 року.) Це ініціювало появу великої кількості оголошень на різних веб-ресурсах, в соціальних мережах та інших онлайн-платформах щодо пропозицій реалізації м’яса, молока, яєць, меду, м’ясних, молочних, рибних та інших харчових продуктів.

Усвідомте те, що у багатьох випадках до споживання пропонуються харчові продукти не промислового, а домашнього виготовлення або вироблена на «підпільних» потужностях. Подекуди такі «рекламодавці» навіть не зареєстровані у службі як оператори ринку харчових продуктів.

Уся небезпека полягає в тому, що такі продукти не досліджуються в державних лабораторіях та розповсюджуються не контрольовано. НЕВІДОМО: по-перше, про стан здоров’я тварин від яких вони отримані; по-друге, про дотримання вимог законодавства при виробництві, зберіганні та транспортуванні таких харчових продуктів, що і проконтролювати практично не можливо.

Хочемо попередити, що існує багато інфекційних та паразитарних хвороб спільних для людей і тварин, а саме: сальмонельоз, бруцельоз, лістеріоз, лептоспіроз, туберкульоз, сибірка, сказ, трихінельоз, фіноз та ін. Необроблені харчові продукти тваринного походження (сире м'ясо, молоко, яйця, риба) можуть бути джерелом вищевказаних збудників. Водночас такі харчові продукти можуть містити залишки ветеринарних препаратів, бути забрудненими різними патогенними мікроорганізмами або ж фальсифікованими сторонніми речовинами, тощо.

Враховуючи вищевикладене, стає очевидно, що при здійсненні таких замовлень ви ризикуєте наразити себе на небезпеку та завдати непоправної шкоди своєму здоров’ю!

Оскільки роботи ринків в місті Новоград-Волинський та районі (тимчасово) зупинені разом із лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи, що здійснюють нагляд, реалізація харчових продуктів там не здійснюється. Тому необроблені харчові продукти тваринного походження можуть реалізовуватись за певних умов, а саме:

  1. Тільки промислове виробництво (вироблено, перероблено на підприємстві, що має експлуатаційний дозвіл);
  2. Документально засвідчена якість продукції (якісне посвідчення виробника або декларація виробника, що аргументує проведення належного ветеринарно-санітарного контролю, лабораторних досліджень, клеймування, фасування, маркування тощо);
  3. Транспортування (наявність товаротранспортної накладної) та реалізація таких харчових продуктів повинно відбуватись за умов дотримання відповідних температурних режимів та санітарних норм, що попереджає їх псування (наявність та належне функціонування охолоджувального обладнання – рефрижераторів транспортних засобів, охолоджувальних вітрин та морозильних камер).

Застерігаємо Вас будьте обачні та закликаємо купувати харчові продукти виключно в офіційних гуртових та дрібнороздрібних торгових мережах, де споживач може самостійно впевнитись щодо забезпечення операторами ринку дотримання усіх умов. Адже споживач має право на отримання інформації про харчовий продукт!