Друк

Децентралізація: фінансування соціальних послуг для ВПО ‒ роз’яснення для громад

.

Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» підготували роз’яснення для органів місцевого самоврядування щодо Порядку фінансування соціальних послуг, які надаються особам із числа внутрішньо переміщених осіб під час дії воєнного стану в Україні.

Вказані роз’яснення допоможуть комунальним закладам отримати компенсації витрат на оплату комунальних послуг, на оплату праці за працевлаштування отримувачів соціальних послуг, за облаштування місць для проживання отримувачів соціальних послуг, забезпечення їх продуктами харчування, одягом, взуттям, засобами гігієни, предметами першої необхідності, а також зарахувати кошти допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам на рахунок закладу як компенсацію за надані соціальні послуги.

Порядок фінансування соціальних послуг, що надаються особам із числа внутрішньо переміщених осіб під час дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях, затверджений Постановою Кабінету міністрів України від 7 липня 2022 р. № 784 «Деякі питання фінансування соціальних послуг під час дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях».

Цей Порядок визначає механізм фінансування соціальних послуг, що надаються надавачами соціальних послуг державної/комунальної форми власності особам із числа внутрішньо переміщених осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах через шкоду, завдану бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією, під час дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях за їх новим задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування)/місцем звернення.

Відповідно до Порядку, фінансування соціальних послуг особам із числа внутрішньо переміщених осіб, що надають надавачі соціальних послуг державної/комунальної форми власності, які включені до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, здійснюється шляхом:

  1. компенсації закладам або їх засновникам окремих витрат, які є складовими наданих соціальних послуг, а саме:
  • витрат на оплату комунальних послуг,
  • оплату праці за працевлаштування отримувачів соціальних послуг,
  • облаштування місць для проживання отримувачів соціальних послуг, забезпечення їх продуктами харчування, одягом, взуттям, засобами гігієни, предметами першої необхідності;
  1. зарахування коштів допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам на рахунок закладу як компенсації за надані соціальні послуги;
  2. залучення коштів з інших джерел, не заборонених законодавством.

Детальніше з роз’ясненнями можна ознайомитися за ПОСИЛАННЯМ.