Друк

Відбулася робоча зустріч із балансоутримувачами об’єктів державної власності

.

Сьогодні, 5 серпня начальник Новоград-Волинської районної військової адміністрації Іван Туровський, за участю начальника відділу орендних відносин Управління забезпечення реалізації повноважень у Житомирській області Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях Леоніда Глазюка та працівників апарату Новоград-Волинської РВА провів робочу зустріч «Оренда державного майна в умовах воєнного стану»

із балансоутримувачами об’єктів державної власності: Новоград-Волинського управління Державної казначейської служби України Житомирської області; Державного навчального закладу «Новоград-Волинське вище професійне училище»; Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги; Новоград-Волинського політехнічного фахового коледжу; представниками Новоград-Волинської КЕЧі району; ДП “Городницький лісгосп”.
У ході засідання було обговорено питання щодо зміни у процедурі укладання нових договорів оренди, продовження діючих договорів, надання пільг щодо сплати орендної плати, пошуку нових потенційних об'єктів для оренди та релокації бізнесу з небезпечних регіонів.
«Приватизація зараз призупинена, однак з 1 вересня 2022 року ми очікуємо на її відновлення. Оскільки саме вона дає можливість поповнювати бюджет, утримувати майно за допомогою орендарів, в той час майно залишається в державі, тобто ми його можемо в будь-який час або реалізувати, або для власних потреб залишити.
Зараз на обліку у фонді Держмайна на обліку перебуває 510 договорів оренди, з них 160 з бюджетними установами.
Починаючи з 24 лютого 2022 року з початком російської агресії все змінилось.
У квітні 2022 р. Верховною Радою України був прийнятий закон України «Про внесення змін до ЗУ «Про оренду майна державного та комунального майна». На підставі цього закону Кабміном було видано Постанову № 634 від 27.05.2022 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану».
Починаючи з 24 лютого 2022 року від орендної плати повністю звільняються особи, які були мобілізовані або призвані до ЗСУ.
Крім того, з 24 лютого 2022 року по 30 травня 2022 р. всі орендарі були звільнені від нарахувань сплати орендної плати, а після травня та по закінченню вересня сплата становить 50 %.
З липня місяця цього року проводяться аукціони. На період воєнного стану аукціони з передачі майна в оренду проводяться не раніше ніж через п’ять календарних днів, але не пізніше ніж через 35 днів після публікації в електронній торговій системі оголошення про передачу майна в оренду.
За зверненням учасника аукціону оператор електронного майданчика, через який була подана заява про участь таким учасником, надає відповідному учаснику інформацію про те, що суб’єкт брав участь у відповідному аукціоні.
Протокол про результати електронного аукціону з оренди державного та комунального майна, договір оренди, що укладається за результатами проведення електронного аукціону, та акт приймання-передачі об’єкта оренди підписуються за допомогою кваліфікованого електронного підпису з урахуванням вимог Закону України “Про електронні довірчі послуги”, крім випадків, коли на підписанні таких документів у письмовій формі наполягає переможець аукціону, »- зазначив Леонід Глазюк.