Друк

Чому донорство під час війни це важливо та чому це стало ще однією лінією оборони України?

.

14 червня у всьому світі відзначають День донора крові. Та цьогорічне вторгнення росії на територію України суттєво змістило  акцент відзначення.

В реаліях сьогоднішньої війни, де ворог переважає у силі та техніці, ми, українці в тилу, повинні робити все від нас залежне, аби зберегти життя кожному бійцю.

Крім того, варто не забувати й про цивільних, які стають жертвами ракетних та артилерійських ударів – їм необхідна донорська кров.

Донорство це важливо, адже згідно останніх даних, 5.1 млн людей виїхали з України, отже, число донорів крові, зареєстрованих в базах центрів, різко впало. Багато людей виїхали з великих міст, а концентрація пацієнтів, які потребують переливання крові перебувають саме там.

Особливо зараз є необхідність у стратегічних резервах. Саме тому центри крові заготовлюють такі резерви компонентів крові (зокрема, плазми) для подальшого використання на потреби військових.

З цього моменту й надалі українське суспільство має розвивати культуру регулярного та безоплатного донорства крові, адже саме це може врятувати життя бійцям, які захищають нашу країну.

Нагадаємо, що Житомирський обласний центр крові долучився до відзначення Всесвітнього дня донора крові.

Довідково. Діяльністю пов’язану з донорством крові уже сім років займаються “Агенти крові”. Зокрема від початку війни організація координувала донорів у семи ключових центрах крові та продовжують щодень купувати кровоспинні засоби для ЗСУ.