Друк

У питанні зеленої трансформації Україна прагне долучатися до процесу розробки ініціатив ЄС, а не приєднуватися на етапі їх імплементації, – Ольга Стефанішина

.

01 листопада, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, яка очолює делегацію України для участі у Конференції Організації Об’єднаних Націй зі зміни клімату (COP26) у Глазго, взяла участь у панельній дискусії «Ukraine2030 – Journey to Green Transition».

 

 

Під час дискусії Ольга Стефанішина поінформувала про кліматичні цілі та порядок денний України щодо досягнення кліматичної нейтральності.

 

Віце-прем’єр-міністр наголосила, що Україна, як один із найбільших ринків на європейському континенті, має бути залучена до кліматичних політик ЄС вже на етапі їх розробки. Україна стала однією з перших країн, яка розпочала діалог з Європейським Союзом щодо приєднання до Європейського зеленого курсу – амбітної ініціативи, спрямованої на досягнення кліматичної нейтральності.

 

«Моє особисте завдання полягає в тому, аби Європейський зелений курс сприяв процесу зеленого переходу економіки України. Це означає, що ми маємо бути інтегрованими в процеси планування політик, повинні належним чином лобіювати наші інтереси та мати власну позицію щодо кожної ініціативи в межах Європейського зеленого курсу, – зазначила Ольга Стефанішина. – Впродовж року ми вели ґрунтовні перемовини з представниками бізнесу, аби ухвалити доволі амбітний Другий національно визначений внесок до Паризької угоди і водночас врахувати можливості індустрій, які мають трансформуватися та відповідно сформувати стратегії свого розвитку на наступне десятиліття».

 

Віце-прем’єр-міністр наголосила на глобальному характері викликів, пов’язаних зі зміною клімату, а отже важливості взаємної координації та співпраці між партнерами для досягнення амбітних цілей кліматичної нейтральності.

 

«Тільки об’єднавшись ми зможемо досягти спільної мети: стати кліматично-нейтральним континентом. Важливо забезпечити доступ всіх країн, які стали на шлях «зеленого переходу», зокрема України, до належних фінансових ресурсів, до трансферу технологій, обміну досвідом щодо трансформації індустрій та декарбонізації», – наголосила Ольга Стефанішина.

 

Довідково

Конференція сторін ООН зі зміни клімату є першим глобальним форумом для дискусій щодо зміни клімату.

 

Україна вперше візьме участь у 26-й сесії Конференції Сторін Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату (СОР26) у форматі синергії бізнесу та влади, організовуючи українську панель на великій спільній сцені кліматичного саміту. Делегацію від України очолює Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

 

Під час конференції СОР26 урядовці, експерти та бізнес-лідери обговорять ключові виклики, що стоять на шляху України до декарбонізації в промисловості, енергетиці, сільському господарстві та інших сферах української економіки.

 

Подія була організована Chatham House, Ukrainian Business and Trade Association, Офісом Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Міністерством закордонних справ України, за підтримки ДТЕК та МНР.