Друк

#Рівні_можливості: Віктор Градівський долучився до обговорення участі консультативно-дорадчих органів у реалізації гендерної політики

.

Заступник голови Житомирської облдержадміністрації Віктор Градівський спільно з представниками Департаменту соціального захисту населення ОДА взяли участь у Всеукраїнській конференції «Регіони в центрі гендерної політики».

Тема заходу – «Консультативно-дорадчі органи з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобіганню та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, як ефективний механізм координації діяльності суб’єктів на місцевому рівні».

 

Мета проведення конференції – підготовка до засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції за участі представників всіх ОДА/КМДА. Даний захід виступить майданчиком для обговорення нагальних питань щодо реалізації Національного ґендерного механізму на регіональному/місцевому рівні.

«Одним із основних принципів реформи децентралізації є залучення громадян до конкретних дій, а отже, принципи партисипації стають важливим чинником розвитку громади, прийняття суспільно важливих рішень. Саме консультативно-дорадчі органи прикликані здійснювати ці принципи на місцях. Такий підхід дає можливість вивчати безпосередньо проблеми жінок і чоловіків різних вікових і соціальних груп, і відповідно врахувати їх під час прийняття управлінських рішень», – сказав Віктор Градівський.

Заступник голови ОДА також повідомив, що при облдержадміністрації створена та діє Обласна координаційна рада з питань сімейної, гендерної політики, протидії торгівлі людьми та домашньому насильству, до складу якої входять представники як суб’єктів взаємодії, так і громадських організацій, депутати обласної та місцевих рад.

 

За інформацією Департаменту соціального захисту населення Житомирської ОДА, у 56 із 66 територіальних громад області створено відповідні координаційні ради та вибудовуються місцеві інституційні механізми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків й протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

 

Як зауважив Віктор Градівський, на засіданнях обласної координаційної ради гостро стояло питання проблеми домашнього насильства. Так, у 2020 році надійшло 13349 звернень стосовно фактів домашнього насильства, у поточному році – 6553.

 

Задля покращення ситуації 7 територіальних громад області отримали субвенцію з державного бюджету на створення у поточному році спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства. Крім того, в області створено 19 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги.

 

В обласному центрі підписана та реалізовується Європейська Хартія рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад, яка визначає основні принципи та механізми дії органів місцевого самоврядування у сфері гендерної рівності. Цей досвід планується поширити й серед інших громад Житомирщини.

 

Серед проблемних питань було озвучено недосконалість моніторингової системи вимірювання стану гендерної рівності на державному рівні та як наслідок – відсутність системного бачення впровадження гендерної складової у різні сфери та наявність і відстеження гендерних розривів.

 

З метою вирішення даної проблеми Віктор Градівський вніс пропозицію включити до проєкту Рекомендацій такий пункт:

 

налагодити системну взаємодію та консультації з фахівцями місцевого та регіонального рівнів як щодо документів, проєкти яких готуються, так і моніторингу виконання чинних із можливим внесенням змін для їх покращення.

 

Участь у заході взяли представники/ці Секретаріату Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства соціальної політики України, Національної соціальної сервісної служби України, Асоціацій органів місцевого самоврядування, міжнародних та громадських організацій, а також обласних та Київської міської державних адміністрацій, міських рад.

 

Довідково. Тринадцять років тому було започатковано видання інформаційно-статистичного збірника «Гендерний портрет Житомирщини».

 

При Департаменті соціального захисту населення Житомирської облдержадміністрації з 2019 року утворено робочу групу з питань встановлення статусу та надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми.

 

У Житомирській обласній раді утворена міжфракційна депутатська група «Рівні можливості».

 

joomlamodniyportal.ru