Друк

Благовіщення

.

Благовіщення - одне з найбільш світлих і важливих православних свят. Красива історія народження Христа і передчуття майбутнього чудо порятунку радує всіх християн в цей день.
Благовіщення: історія свята.
Свято Благовіщення визнане вшанувати явище Архангела Гавриїла Пресвятій Діві Марії, який повідомив їй звістку про те, що вона мати Спасителя світу. Згідно зі Святим Письмом, посланник Бога з'явився Марії в той час, поки вона читала книгу пророка Ісаї і як раз, коли вона читала рядки про появу Месії Історія святкування Благовіщення починається з II століття нашої ери і покликана вшанувати не тільки звістку про народження Христа від Діви, а й підкреслити важливість смирення, бо Марія була обрана в якості матері Спасителя, після того, як пообіцяла, що готова змиритися з будь-якими випробуваннями і муками, якщо стане матір'ю Місії. У православній традиції свято Благовіщення має постійну дату - 25 березня - тобто день рівно за 9 місяців до Різдва, яке святкується 25 грудня по юліанському календарю. Вітальні повідомлення в Україні прийнято слати 7 квітня, коли до Благовіщення готуються люди, які живуть з сучасного, тобто, григоріанським календарем. Офіційна церква визначила це свято на цю дату в VI столітті нашої ери на честь чого в Назареті була побудована церква Базиліка Благовіщення, після чого свято почало святкуватися по всій території колишньої Римської імперії.
Традиції Благовіщення.
На свято Благовіщення в усіх церквах відбувається повна літургія, віряни відвідують храми, якщо не на весь час служби, то хоча б на деякий час. Крім того, свято має і народні традиції. Вважається, що з приходом Благовіщення остаточно йде зима і починається постійне потепління. У деяких регіонах на свято було заведено палити багаття і гріти весну. У полум'ї було заведено спалювати старий одяг і взуття, гній і інше сміття. Навколо багаття водили хороводи, співали пісні і стрибали через вогонь. Крім того, було заведено молитися і просити Архангела Гавриїла про гарний урожай. Богородиця - захищає матерів і допомагає хворим і знедоленим. Християнські звичаї говорять, що з великим святом приходять чудеса, особливо для бездітних матерів і хворих дітей.