Друк

Засуджено особу за скоєння дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої потерпіла померла

.

Новоград-Волинською місцевою прокуратурою забезпечено процесуальне керівництво та підтримання державного обвинувачення під час розгляду в суді кримінального провадження за ч. 2 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили смерть потерпілого) Кримінального кодексу України. 

 

Встановлено, що 08 липня 2018 року близько 22 години С. в порушення вимог п. 2.9 а) Правил дорожнього руху України, затверджених Постановою Кабінету Міністрів № 1306 від 10.10.2001 року, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, керував технічно справним автомобілем «ВАЗ 21011» р.н. К 2275 АЕ по вулиці Дубницька в смт Городниця Новоград-Волинського району Житомирської області.

Рухаючись вказаним автомобілем в напрямку центру смт Городниця, поблизу будинку № 54 вулиці Дубницька, С. в порушення вимог п. 1.2 зазначених вище Правил, згідно яких в Україні установлено правосторонній рух транспортних засобів, порушуючи вимоги п. 1.3 вказаних Правил, згідно яких, учасники дорожнього руху зобов’язані знати й неухильно виконувати вимоги цих Правил, а також бути взаємно ввічливими, п. 1.5 Правил, згідно яких дії або бездіяльність учасників дорожнього руху та інших осіб не повинні створювати небезпеку чи перешкоду для руху, загрожувати життю або здоров’ю громадян, завдавати матеріальних збитків, в порушення вимог п. 2.3 б), д), є) Правил, проявив неуважність до дорожньої обстановки та її змін, відволікся від керування транспортним засобом у дорозі, створивши своїми діями загрозу безпеці дорожнього руху, внаслідок яких може бути пошкоджено автомобільні дороги та їх складові, а також завдано шкоди користувачам, порушуючи вимоги п. 10.1 вказаних Правил, перед початком руху, перестроюванням та будь-якою зміною напрямку руху, не переконався, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху, в порушення вимог п. 11.3 Правил, згідно якого на дорогах із двохстороннім рухом, які мають по одній смузі для руху в кожному напрямку, за відсутності суцільної лінії дорожньої розмітки чи відповідних дорожніх знаків виїзд на смугу зустрічного руху можливий лише для обгону та об’їзду перешкоди або зупинки чи стоянки біля лівого краю проїзної частини в населених пунктах у дозволених випадках, при цьому водії зустрічного напрямку мають перевагу, порушуючи вимоги пункту 12.2 Правил, згідно яких у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості швидкість руху повинна бути такою, щоб водій мав змогу зупинити транспортний засіб у межах видимості дороги, пунктів 12.4, 12.9 б) вказаних Правил у населеному пункті смт Городниця рухаючись зі швидкістю 75 км/год, що на 25 км/год більше дозволеної, виїхав на смугу зустрічного руху, по якій у зустрічному напрямку рухався скутер «Viper» без реєстраційного номеру під керуванням водія К., перевозячи малолітнього пасажира Р., що призвело до зіткнення транспортних засобів.

Внаслідок вказаної дорожньо-транспортної пригоди водію скутера «Viper» без реєстраційного номеру К. заподіяні тілесні ушкодження, які мають прямий причинний зв’язок з настанням її смерті та ознаки тяжких тілесних ушкоджень при житті за ознакою небезпеки для жит­тя.

Пасажиру скутера «Viper» без реєстраційного номеру Р. заподіяні середньої тяжкості тілесні ушкодження за ознакою тривалого розладу здоров’я.

За принципової позиції державного обвинувача, який орієнтував суд на призначення покарання у виді позбавлення волі, судом призначено реальну міру покарання у виді 7 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 3 роки, засудженого С. взято під варту із залу суду.

Прокурор Новоград-Волинської

місцевої прокуратури

юрист 1 класу                                                                                         

 Д. Гресько