Друк

Як не стати жертвою злочину

.

Любі діти!

Як необхідно поводити себе при зустрічі зі злодієм, шахраєм, грабіжником?

На жаль, є ще немало недобрих, підступних людей, які шукають нагоди скористатися твоєю довірою та невеликим життєвим досвідом для своїх корисних цілей. Тому уважно прочитай і запам’ятай наші поради, і тоді  ти зможеш їх перехитрити!

 

Отже, дорослі пішли у невідкладних справах, а ти залишився вдома один. По-перше, перевір чи надійно зачинені двері. А якщо хтось постукає в двері і запитає, де дорослі, відповідай що вони відпочивають або зайняті. Таку ж відповідь можна давати і на вимогу незнайомих людей запросити батьків до телефону, чи спробу дізнатися, де вони, коли повернуться з роботи? Ти у свою чергу, дізнайся. Кому і коли вони повинні передзвонити, і запевнити, що тато (мама) зробить це у найближчий час.

Ні під яким приводом не запрошуй додому хлопців та дівчат, з якими ти недостатньо знайомий. І, взагалі, батьки мають знати, з ким ти приятелюєш.

Якщо друзі запрошують погратися на вулиці, то щільно закривай балкон, кватирки, двері і тоді вперед! Виходячи з дому, не залишай ключі від квартири під килимком, у поштовій скриньці та інших місцях, як правило, добре відомих зловмисникам.

Серед товаришів не вихваляйся тим, що у вашій квартирі є цінні речі (гроші, золото, планшет, мобільний телефон, ноутбук, комп»ютер інші дорогі та цінні для Вашої сім»ї речі), тому що цією інформацією можуть скористатися сторонні особи, які ведуть неправильний спосіб життя, а саме: вчиняють крадіжки, грабежі, шахрайські дії відносно дітей, можуть бути наводчиками на Вашу квартиру чи будинок.

Не носи з собою великі суми грошей, а якщо такі гроші є у твоїй кишені, не розповідай про це стороннім людям. Не носи з собою дорогі речи ( мобільні телефони, планшет, фотоапарат та інші речи), а якщо і носиш то зберігай надійно і нікому про це нічого не розповідай, не залишай свої речі без нагляду, не передавай їх під нагляд будь-кому, не будучи впевненим у тому що особа є надійною, зберігай їх надійним чином.

 

Якщо відчуваєш, що тебе переслідують, краще зайди до найближчого магазину, іншої установи та попроси допомоги або ж  попроси дорослих осіб провести тебе додому.

Небезпечно, особливо дівчаткам, стояти біля автомобіля, що зупинився поруч, а тим більше сідати в нього.

Не слід приймати запрошення незнайомців послухати музику, переглянути відеофільм, подивитися на цуценят або кошенят (пропозиції можуть бути які завгодно!) краще порадитися з батьками чи знайомими дорослими.

Пам’ятайте, що б не сталося з тобою чи твоїми близькими, звертайся до міліції за телефоном «102 чи 5-22-25 чергової частини Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області»