Друк

Рекомендації потерпілим внаслідок повені щодо заходів профілактики інфекційних хвороб

У зв'язку з невідповідністю питної води за мікробіологічними та санітарно – хімічними показниками внаслідок повені та підтоплення територій існує ризик інфекційних хвороб.
Що потрібно робити:
Не використовувати воду з криниць, водопровідних мереж, відкритих водойм до проведення в них дезінфекції та лабораторних досліджень питної води і отримання результатів задовільної якості.

 

Для харчування необхідно використовувати тільки продукти гарантованої якості. При приготуванні їжі застосовувати належну термообробку (варіння, смаження, запікання).
Овочі та фрукти ретельно мити кип'яченою водою, потім обдавати окропом.

Перед їжею необхідно ретельно мити руки з милом або протирати зволоженими дезінфектантом серветками.

Після сходу води на підтопленій території необхідно:
* вигрібні ями та надвірні туалети в разі переповнення водою спорожнити обладнавши компости або за допомогою асенізаційного транспорту провести дезінфекцію;
* колодязі звільнити від бруду, очистити та продезінфікувати їх за допомогою використання одного із цих дезінфекційних засобів:
- акватабс - 1 таблетка на 2,5 м³ води (2,5 круга)
- жавель-клейд - 4 таблетки на 1 м³ води (1 круг)
- хлорне вапно - 0,5 кг на 1 м³ ( 1 круг)
* провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
* трупи загиблих тварин та птиці зібрати та захоронити під контролем ветеринарної служби;
* провести рекультивацію земель, перекопати городи та присадибні ділянки.
У разі підозри виникнення ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування!